Agris.cz - agrární portál

ČMSM: Spotřeba mléčných výrobků loni klesla na 244 kg

25. 5. 2011 | ČTK

Spotřeba mléka a mléčných výrobků v České republice loni vlivem doznívající hospodářské krize meziročně klesla o necelých šest kilogramů na 244 kilogramů na osobu. Vyplývá to z informací, které dnes u příležitosti Světového dne mléka zveřejnil Českomoravský svaz mlékárenský (ČMSM).

Lidé omezovali především spotřebu konzumního mléka, ale také fermentovaných výrobků či tavených sýrů. Jako pozitivní svaz hodnotí zejména rostoucí spotřebu výrobků s vyšší přidanou hodnotou, jako negativní naopak dále vzrůstající podíl dovozových výrobků na spotřebě, který celkově dosáhl již 39 procent, u sýrů dokonce 44 procent.

Obyvatel ČR loni v průměru vypil 58 litrů konzumního mléka. Jeho spotřeba je v Česku pod průměrem EU, který v roce 2009 činil 64,5 litru na osobu. Pomyslný žebříček vedli Irové a Estonci se 140 litry mléka na hlavu. Češi za zbytkem Evropy mírně zaostávají také ve spotřebě zakysaných výrobků, jejichž spotřeba v ČR loni dosáhla 16,2 kilogramu, z čehož téměř 10 kg představovaly jogurty. Naopak ve spotřebě sýrů a tvarohů již tuzemci EU dohnali, přesto se zdaleka nemohou vyrovnat největším jedlíkům sýrů a tvarohů, jimiž jsou s více než 30 kilogramy ročně Řekové. Naopak, nadprůměrně se v Česku konzumuje máslo, jehož loni i předloni lidé v průměru snědli kolem pěti kilogramů za rok. Zvýšit spotřebu mléka a mléčných výrobků v Česku má za cíl projekt Agrární komory (AK) s názvem Bílé plus. Tříletá propagační kampaň, jejíž náklady přesahují devět milionů korun, odstartovala loni v říjnu. Projekt je financován z prostředků

Evropské unie i národních zdrojů.V rámci projektu začaly například v půlce května ve vybraných městech ČR ochutnávky mléčných výrobků, které se uskuteční u vybraných supermarketů řetězce Billa, který s komorou na některých projektech spolupracuje.

"Zájemci o ochutnávku budou mít možnost porovnat mléko plnotučné, polotučné a nízkotučné, jogurty klasické (krémové) a selské, který zrají v obalu," uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba.


Zdroj: ČTK, 25. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 10:06