Agris.cz - agrární portál

V ČR roste obliba sypaných čajů, nejoblíbenější jsou stále ovocné

25. 5. 2011 | ČTK

Zájem o čaj a čajovou kulturu v Česku stoupá. Roste především oblíbenost kvalitních sypaných čajů, přesto lidé stále nejvíce kupují čaje ovocné, uvedla dnes společnost Oxalis, která je předním tuzemským výrobcem a distributorem čaje a kávy. "Zájem o čaj a čajovou kulturu jako takovou v Česku opravdu stoupá. Podle našich měřítek se dokonce oproti loňskému roku zvýšil objem všech prodaných čajů o 11 procent," uvedl zakladatel a vlastník firmy Petr Zelík, podle něhož roste především zájem o kvalitní sypané čaje, což je prý dáno historickým vývojem. Před rokem 1989 nebyly kvalitní čaje v Česku příliš k dostání. Nabídka čajů se začala rychle rozšiřovat v 90. letech. Pro spotřebitele to byla novinka lákající vyzkoušení a poptávka začala rychle růst.

Češi dnes patří s roční spotřebou 270 až 280 gramů čaje mezi jeho nadprůměrné konzumenty. Ovocné čaje představují 40 procent celkové tuzemské spotřeby čaje, zelené čaje se na ní podílejí 33 procenty, následují čaje černé a bylinné. Rychlý rozvoj tuzemské čajové kultury nastal především v posledních 14 letech díky rozmachu specializovaných obchodů s čajem a čajoven, kterých je v Čechách a na Moravě již přes 200.

Přesto, že pití v čaje v Česku vlivem chybějící tradice nezahrnuje rituály jako představují čaje o páté ve Velké Británii nebo čajové obřady v Japonsku, je už dnes pro nezanedbatelnou část české populace pití kvalitního sypaného čaje součástí každého dne i prostředkem relaxace. Podle Zelíka si sypaný čaj pravidelně připravuje a snaží se dbát na jeho správnou přípravu přibližně 15 procent české populace.

Přesto se podle Zelíka stále mezi českými pijáky čaje vyskytují opakující se nešvary, které snižují kvalitu výsledného nápoje. "Nedbá se na správnou délku vylouhování, pokud se čaj nechá louhovat dlouho, uvolňuje se větší množství tříslovin a čaj je pak hořký. Nebere se v potaz správný poměr čajové suroviny a vody," popsal Zelík. Čím více čajových lístků a méně vody se k přípravě nápoje použije, tím je čaj silnější a méně lahodný.

Lidé také často nedodržují doporučenou teplotu vody, která je jiná pro černý a jiná pro zelený čaj. Charakter čaje prý výrazně mění také přidání většího množství cukru nebo medu, čímž nápoj získává značně odlišnou chuť od původní.


Zdroj: ČTK, 25. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 06:31