Agris.cz - agrární portál

Mléčné produkty jsou nejsilnější skupinou bio-výrobků

25. 5. 2011 | APIC-AK

Společnost Billa má v současné době ve své síti supermarketů v nabídce už více než 250 výrobků v biokvalitě. Pod vlastní značkou „Naše bio“ z toho prodává už téměř 150 produktů. Od roku 2009, kdy Naše bio vzniklo, usiluje Billa o co největší nabídku bioproduktů s původem z České republiky.

Daří se jí to i díky spolupráci s Agrární komorou České republiky, která české podnikatele a zástupce Billy vzájemně seznamuje.

Celkový meziroční nárůst počtu bioproduktů v Bille ve srovnání let 2009 a 2010 byl 82 procent, značka Naše bio narostla za stejné období o 26 procent. Z hlediska prodejů roste segment bio obecně. Například vlastní značka Naše bio zvýšila meziroční prodeje o 75 %. Na tomto úspěchu se však jistě podílelo také zavádění produktových novinek do prodeje.

Mléčné produkty jsou nejsilnější skupinou biovýrobků. Na prodejích se tyto produkty podílejí asi jednou polovinou. Z hlediska segmentace výrobků Naše bio tvoří mléko a mléčné produkty celkem 51,7 procent, druhou nejsilnější kategorií jsou základní potraviny (suché s 15,5 %), třetí je ovoce a zelenina (13,4 %) a čtvrtou je maso a uzenářské výrobky (12, 6 %).

Ve srovnáních s konkurencí vyšlo, že právě v segmentu mléčných výrobků je Billa nejsilnějším obchodním řetězcem u nás.

V loňském roce převedla Billa do České republiky výrobu jogurtů Naše bio. Původního rakouského dodavatele nahradila Mlékárna Valašské Meziříčí. Ta nyní dodává celkem sedm různých příchutí Naše bio ovocných jogurtů a tři příchutě Naše bio drinků. Na všechny vyvinula Billa ve spolupráci s touto mlékárnou vlastní originální receptury. Zajímavé nepochybně je, že prodej těchto výrobků po změně dodavatele stoupl o téměř 20 % a Naše Bio jogurt bílý 3% se dokonce stal vítězem soutěže Česká biopotravina roku 2010 v kategorii mléko a mléčné výrobky.

V letošním roce Billa plánuje nabídku zboží v mléčném bio-sortimentu nadále rozšiřovat. Pod značkou Naše bio chce uvést například ovčí jogurt, a to jako reakci na zájem spotřebitelů, neboť podobně jako výrobky z kozího mléka jsou i výrobky z ovčího mléka vhodné pro alergiky na kravské mléko. Dále Billa plánuje pod značkou Naše bio uvést také řadu čerstvých sýrů dle vlastní jedinečné receptury anebo zakysanou smetanu. Do konce roku 2011 by mělo 95 % mléčných biovýrobků být českého původu.

Mlékárenským výrobkem roku 2011 v kategorii „konzumní mléka a smetany“ se letos stal výrobek Kozí pasterované mléko ze společnosti Jan Maštalíř – St.Pierre.

Také tento výrobek se prodává v řadě Naše bio.

Eugenie Línková

mediální poradce prezidenta Agrární komory České republiky


Zdroj: APIC-AK, 25. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 19:35