Agris.cz - agrární portál

Nebezpečí infekce střevní bakterií EHEC v EU

26. 5. 2011 | vetweb.cz

Nákaza životu nebezpečnou střevní bakterií zvanou enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) vypukla zhruba v polovině května na severu Německa a od té doby se rozšířila na celé území Spolkové republiky. V současnosti její výskyt hlásí 15 ze 16 spolkových zemí, včetně Saska a Bavorska ležících při hranicích s Českem. Zdrojem nebezpečné střevní nákazy, která se rozšířila po Německu, jsou salátové okurky ze Španělska. Infekce už byla prokázána u jednoho pacienta také v Dánsku.

Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta se při dodržení zásad hygieny není třeba nákazy bát.

V ČR je podle něj ročně hlášeno kolem 35.000 průjmových onemocnění, mezi nimi i ojedinělé případy způsobené bakterií EHEC.

Podle expertů z univerzity v Münsteru se jedná o vzácnou a pozměněnou variantu bakterie, která je odolná proti mnoha lékům.

Prvním důkazem po zdroji nákazy bylo zjištění berlínského Institutu Roberta Kocha, že nemocní konzumovali ve zvýšené míře syrová rajčata, salátové okurky a listový salát. Ve středu proto tento specializovaný ústav vydal varování před požíváním těchto druhů zeleniny v syrovém stavu pocházejících ze severu Německa. Pokud budou občané dodržovat hygienická doporučení, může být rychlé šíření bakterie EHEC zastaveno," řekl prezident německé lékařské komory Jörg-Dietrich Hoppe Hoppe. Zdravotníci už několik dní apelují na Němce, aby si pečlivě myli ruce a umývali potraviny před konzumací nebo přípravou.


Zdroj: vetweb.cz, 26. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 15:20