Agris.cz - agrární portál

Veleba: Pokud nezačne pršet, úroda bude ohrožena

27. 5. 2011 | ČTK

Suché počasí začíná zemědělcům dělat starosti, a pokud v příštích dnech nezačne pršet, letošní sklizeň by mohla být vážně ohrožena. ČTK to dnes řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Doufá proto, že deště předpovídané pro příští dny situaci zachrání. Meteorologové na dnešní noc a pátek předpovídají bouře a krupobití.

Zima letos skončila brzy a sníh brzy roztál, zásoba vláhy ze zimy je proto již nízká. "Situace začíná být v mnoha regionech obtížná, ale nedá se ještě říci, že by porosty byly nějak těžce poškozeny," uvedl Veleba. "Pokud ale asi tak do deseti dnů nepřijde vláha, tak se ta situace začne velmi rychle měnit," dodal.

Vodu podle Veleby nyní potřebují především ozimé obiloviny, méně akutní je potřeba vláhy u jarních plodin, které dozrávají později.

"Zatím jen kusé zprávy jsou o nižší sklizni senáží a počínající sklizni sen, a to zhruba o jednu třetinu, v některých oblastech až polovinu běžné sklizně," řekl ČTK předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík. Lze také podle něj předpokládat, že kvůli současnému teplému počasí a tam, kde v poslední době nepršelo, můžou zemědělským plodinám hrozit nižší výnosy. "Ale samozřejmě že do sklizně je ještě více jak měsíc a půl času a více ukáže další průběh počasí v měsíci červnu," doplnil Stehlík.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu Česko ještě dnes a v pátek zasáhnou silné bouře s intenzivními srážkami, silným větrem a kroupami. Dnes večer a v noci mají postihnout Čechy, v pátek odpoledne a večer hrozí na Moravě a ve Slezsku. Přívalový déšť by podle meteorologů mohl rozvodnit menší toky a zatopit níže položená místa, škodu by mohly způsobit také nárazy větru.

Velká voda loni způsobila českým zemědělcům škody ve výši stovek milionů korun. Na přelomu května a června řádil živel především na Moravě a ve Slezsku, v srpnu pak bleskové záplavy poškodily hlavně pole a majetek farmářů v Libereckém kraji.


Zdroj: ČTK, 27. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 19:43