Agris.cz - agrární portál

PK:Tlak na nízké ceny potravin se musí projevit v jejich kvalitě

27. 5. 2011 | ČTK

Tlak obchodníků na nízké ceny potravin se musí projevit v jejich kvalitě. Novinářům to dnes řekl prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Zároveň podpořil tvrzení slovenské asociace spotřebitelů z minulého týdne, podle něhož jsou potraviny dodávané nadnárodními korporacemi na trhy postkomunistických zemí méně kvalitní než produkty stejných značek prodávané na zbytku kontinentu.

Podle Tomana je rozdílná kvalita stejných potravin v různých zemích patrná již při pouhém pohledu na jejich složení. "Stačí si přečíst obaly," poznamenal. Týká se to zejména některých značkových potravin, které Češi či další obyvatelé nových členských zemí chtějí, ale zároveň za ně nehodlají platit tolik jako lidé na západě Evropy.

Bulharsko, kam se údajně dodává zboží nejhorší kvality, již kvůli tomu podalo stížnost u Evropské unie. Potravinářské koncerny se hájí tím, že své výrobky pouze přizpůsobují chuti místních obyvatel, která se prý zem od země liší.

Ostrý tuzemský konkurenční boj mezi řetězci, které stále více tlačí výrobce k co nejnižším cenám jejich produktů, je podle Tomana na úkor kvality potravin. "Nelze vyrobit kvalitní potravinu, pokud to není ze surovin za odpovídající ceny," uvedl. Potraviny vyrobené za použití levnějších surovin jsou zdraví nezávadné, ale kvalitativně i chuťově horší, než ty ze surovin kvalitnějších a dražších.

Toman zopakoval své dřívější vyjádření, že by potravináři uvítali okamžité zvýšení cen potravin o osm až deset procent. Ceny potravinářských komodit v posledních měsících vzrostly o desítky procent, zvyšuje se také cena dalších vstupů.

Starosti potravinářům přidělává také plánované zvýšení daně z přidané hodnoty u potravin. Základní sazba daně má příští rok ze současných deseti procent vzrůst na 14 procent. V roce 2013 se sazby mají sjednotit na 17,5 procenta. Sazba DPH u potravin by tak měla vzrůst na jednu z nejvyšších hodnot v celé EU.

Čeští výrobci potravin se obávají dalšího odklonu nakupujících směrem k levným, zejména dovozovým potravinám. Lidé prý zároveň začnou potraviny jezdit nakupovat do příhraničních oblastí sousedních států.


Zdroj: ČTK, 27. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 08:22