Agris.cz - agrární portál

Česká republika podepsala dva protokoly ke Karpatské úmluvě

27. 5. 2011 | Ministerstvo životního prostředí

Česká republika se stala signatářem Protokolu o udržitelném cestovním ruchu a Protokolu o trvale udržitelném hospodářství v lesích k Rámcové úmluvě o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat.

Tzv. Karpatská úmluva, která vstoupila v platnost všeobecně i pro ČR dne 4. ledna 2006, má tak již tři protokoly. Prostřednictvím postupně sjednávaných protokolů dochází ke konkretizaci obecně formulovaných závazů Karpatské úmluvy, neboť se jedná o rámcovou úmluvou zaměřenou na široký okruh témat souvisejících s udržitelným rozvojem karpatského regionu, jejíž cílem je zlepšit kvalitu života, posílit místní ekonomiky a komunity a chránit přírodní hodnoty a kulturní dědictví regionu.

Vláda vyslovila souhlas se sjednáním obou protokolů svým usnesením č. 328 ze dne 4. května 2011 a usnesením č. 351 ze dne 11. května 2011. Protokol o udržitelném cestovním ruchu za ČR podepsal dne 27. května 2011 Ing. Tomáš Tesař, náměstek ministra životního prostředí, zatím co k podpisu Protokolu o trvale udržitelném hospodářství v lesích byl zmocněn Ing. Jiří Novák, náměstek ministra zemědělství.

Protokol o udržitelném cestovním ruchu se zaměřuje na posílení spolupráce smluvních stran při rozvoji udržitelného cestovního ruchu v Karpatech, s cílem maximalizovat pozitivní přínosy cestovního ruchu pro hospodářský a sociální rozvoj regionu a současně zmírnit negativní ekologické a environmentální dopady cestovního ruchu. Podpora rozvoje udržitelného cestovního ruchu přinese pozitivní ekonomický efekt, který přispěje k podpoře drobného podnikání a diverzifikaci ekonomických aktivit, a tím k řešení otázky zaměstnanosti obyvatel v karpatském regionu. Přijetí Protokolu o udržitelném cestovním ruchu tak bude mít pozitivní dopady na podnikatelské prostředí ČR.

Cílem Protokolu o trvale udržitelném hospodářství v lesích je podporovat trvale udržitelné obhospodařování a ochranu karpatských lesů, aby přinášely užitek současným a budoucím generacím. Protokol podporuje činnosti související se zachováním nebo zvýšením lesnatosti, zajištěním produkčních funkcí lesů a jejich role v rozvoji venkova, podporování vhodného využívání dřeva jakožto ekologického a obnovitelného materiálu a podporování trvale udržitelného využívání ostatních (nedřevních) produktů lesa. Protokol usiluje o zlepšování zdravotního stavu a vitality lesů, o zlepšování ochrany a udržitelného využívání složek biologické rozmanitosti lesa, určování a ochraně přirozených, zejména původních lesů. Protokol zahrnuje opatření s cílem podporovat obnovu přírodě blízkých lesů, zvyšovat roli lesního hospodářství a navazujících průmyslových odvětví při zmírnění změny klimatu, zlepšit ochranné funkce lesů, jako jsou ochrana proti povodním, sesuvům půdy a regulace koloběhu vody obecně a zlepšit společenské funkce lesů. Podporuje a napomáhá spolupráci při rozvíjení a využívání odpovídajících systémů plateb za environmentální zboží a služby poskytované lesy a posilování správy a prosazování práva v oblasti lesnictví, zvláště se zaměřením na boj s nelegální těžbou dřeva a na ni navazující obchod.

Přijetí obou protokolů je v souladu s ústavním pořádkem a ostatními součástmi právního řádu ČR, se závazky vyplývajícími z členství ČR v Evropské unii a se závazky vyplývajícími pro ČR z jiných mezinárodních smluv a s obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva.

Gestorem Protokolu o udržitelném cestovním ruchu bude Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo pro místní rozvoj jeho spolugestorem, zatím co gestorem Protokolu o trvale udržitelném hospodářství v lesích bude Ministerstvo zemědělství a MŽP jeho spolugestorem.


Zdroj: Ministerstvo životního prostředí, 27. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 01:43