Agris.cz - agrární portál

MŽP vrátilo k přepracování dokumentaci k jezu v Děčíně

28. 5. 2011 | FinančníNoviny.cz

Ministerstvo životního prostředí vrátilo Ředitelství vodních cest (ŘVC) k přepracování dokumentaci dopadu vlivu výstavby labského plavebního stupně v Děčíně na životní prostředí (EIA). Informaci vyvěšenou v informačním systému EIA dnes ČTK potvrdilo ŘVC, odůvodnění nyní zkoumá. Podle ekologického sdružení Arnika má dokumentace vážné nedostatky v hodnocení vlivu stavby jezu na území chráněná v rámci soustavy evropsky cenných lokalit Natura 2000.

Ředitelství vodních cest se jako předkladatel návrhu výstavby jezu původně zaštiťovalo tím, že stavba nebude mít na životní prostředí v okolí Labe žádný negativní vliv, uvedla Zora Kašíková ze sdružení Arnika. Závažná pochybení, která odborníci podle ní posudku vytýkají, jsou nepřehlednost a neobjektivnost uspořádání základních poznatků o lokalitě Labské údolí a nekonkrétní popsání významu a velikosti přímých i nepřímých dopadů stavby na jedno z nejcennějších území v Evropě.

Důvody, které vedly ministerstvo životního prostředí k vrácení dokumentace, ŘVC podle svého mluvčího Václava Straky v současnosti zkoumá. Přepracováním dokumentace ředitelství pověří dosavadního zpracovatele, společnost Well Consulting. "Jestliže ministerstvo požaduje k dokumentaci něco dopracovat, není důvod, aby tuto dokumentaci nedodělal Well Consulting", řekl Straka.

"Vyjádření některých odborů přímo ministerstva životního prostředí lze jednoznačně považovat za odborně mylná a účelová, a přesto k nim bylo přihlíženo jako k zásadním argumentům," řekl ČTK jednatel společnosti Well Consulting Jan Hodovský. Ministerstvo podle něj přihlíželo například k vyjádření německého sdružení Bund, které je dlouholetým členem Aliance pro železnici, které otevřeně lobbuje za železnici na úkor vodní dopravy. Další postup závisí na ŘVC a jeho jednání s ministerstvem životního prostředí, dodal Hodovský.

Plavební stupeň u Děčína má umožnit téměř celoroční splavnění přeshraničního úseku Labe, jeho výstavbu podporují hlavně lodní dopravci. Proti výstavbě děčínského plavebního stupně protestují české i německé ekologické organizace a také vláda spolkové země Sasko.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 28. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 11:34