Agris.cz - agrární portál

Stará myslivecká se bude vyrábět po 164 letech poprvé mimo Ústí

30. 5. 2011 | ČTK

Poprvé za 164 let své existence se bude vyrábět likér Stará myslivecká mimo domovské Ústí nad Labem. Likérka Granette přesune část výroby likéru do prostějovského závodu Starorežná, s nímž na začátku letošního roku fúzovala, řekl dnes ČTK mluvčí firmy Josef Vejlupek. Granette to prý přinese úspory a zároveň i výrobní kapacity, protože je letos zájem po Staré myslivecké nebývale velký.

Myslivecká se bude vyrábět v Prostějově zatím na zkoušku. "Kolik procent tam budeme vyrábět, to se rozhodneme až podle toho, jak to půjde. Přeci jen je to likér, který musí zrát," řekl ČTK Vejlupek. První láhve s likérem by se v Prostějově měly naplnit ještě letos. Firma tvrdí, že převedením části výroby chce vyřešit problémy s kapacitou ústeckého závodu, která na začátku letošního roku přestává stačit.

Láhví s myslivcem na obrázku naplnila likérka za první čtvrtletí 790.000, což představuje 4350 hektolitrů nápoje. Oproti loňsku vzrostl zájem o 70 procent a dostal se prý na úroveň 80. let, kdy měla Stará myslivecká na trhu výsadní postavení, a to i díky nemožnosti dovážet koňaky ze Západu. "Potřebujeme si opatřit výrobní kapacitu a zatímco v Ústí jí je teď relativně málo, v Prostějově je část nevyužitá," řekl ČTK Vejlupek.

Likérka připustila, že kdyby výrobu do Prostějova neodstěhovala, musela by odmítat zákazníky. "Přiznám se, že jsme už začali uvažovat o kvotaci dodávek pro odběratele. Nemůžeme si dovolit zvyšovat produkci na úkor kvality výrobku," uvedl obchodní ředitel firmy Juraj Grosoš. Přesun má zároveň ušetřit náklady, protože na Moravě a na Slovensku je poptávka obzvlášť silná.

Je to vůbec poprvé, kdy se Stará myslivecká bude vyrábět mimo Ústí nad Labem. "Nepamatuji se, že by tomu tak někdy v historii bylo. Nejblíže byly snahy nějakého plzeňského výrobce po roce 1990 zaregistrovat si značku Myslivec, ale nevyšlo mu to," řekl ČTK historik Martin Krsek.


Zdroj: ČTK, 30. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 17:16