Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 27. 5. – 29.5. 2011

30. 5. 2011 | Agris

Konec omezení prodeje půdy cizincům Senát možná zbrzdí

Senátní zemědělský výbor odmítl vládní novelu, která má zrušit pro cizince omezení nákupu zemědělské půdy, lesů i dalších nemovitostí v ČR. Opozici vadí, že zrušení je bez úpravy podmínek hospodaření na půdě. Zákaz prodeje půdy si Česko vyjednalo při vstupu do EU před sedmi lety, tato výjimka přestala platit počátkem května. Pokud se Senát se stanoviskem svého výboru ztotožní, přijetí novely se tím přinejmenším zbrzdí. Případné veto horní komory může přehlasovat sněmovna.

Česká republika podepsala dva protokoly ke Karpatské úmluvě

Česká republika se stala signatářem Protokolu o udržitelném cestovním ruchu a Protokolu o trvale udržitelném hospodářství v lesích k Rámcové úmluvě o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat. Tzv. Karpatská úmluva, která vstoupila v platnost všeobecně i pro ČR dne 4. ledna 2006, má tak již tři protokoly. Prostřednictvím postupně sjednávaných protokolů dochází ke konkretizaci obecně formulovaných závazů Karpatské úmluvy, neboť se jedná o rámcovou úmluvou zaměřenou na široký okruh témat souvisejících s udržitelným rozvojem karpatského regionu, jejíž cílem je zlepšit kvalitu života, posílit místní ekonomiky a komunity a chránit přírodní hodnoty a kulturní dědictví regionu.

Na Klatovsko opět útočí včelí mor

Úly, včelstva i náčiní, které přišlo do styku s nakaženými včelami, se musí spálit. Zákeřný včelí mor se opět objevil a včelaři na Klatovsku, Domažlicku či jižním Plzeňsku tak opět mají starosti. Bojí se toho, aby se onemocnění nerozšířilo i do dalších oblastí. „Včelaři v místech, kde se nákaza objevila, už vědí, co je čeká. Klatovsko totiž bylo v minulých letech nejhorší v počtu zjištěných ohnisek moru včelího plodu. Naštěstí se před rokem stav ustálil a situace se výrazně zlepšila. Přesto se objevilo v letošním roce jedno ohnisko nákazy v katastru obce Zbynice,“ informoval zástupce ředitele Krajské veterinární správy Plzeň Václav Poláček.

PK:Tlak na nízké ceny potravin se musí projevit v jejich kvalitě

Tlak obchodníků na nízké ceny potravin se musí projevit v jejich kvalitě. Novinářům to dnes řekl prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Zároveň podpořil tvrzení slovenské asociace spotřebitelů z minulého týdne, podle něhož jsou potraviny dodávané nadnárodními korporacemi na trhy postkomunistických zemí méně kvalitní než produkty stejných značek prodávané na zbytku kontinentu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 30. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 02:28