Agris.cz - agrární portál

Stanovisko ZS ČR k návrhu programu poskytování podpory Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem, a.s. formou zajištění intervenčního nákupu obilovin

31. 5. 2011 | Zemědělský svaz ČR

Název programu: Záruky na intervenční nákup obilovin

1. K výši a formě podpory

K výši a formě podpory nemáme zásadní připomínky. Upozorňujeme ale na administrativní náročnost a obtížnou proveditelnost vyřízení podpory, neboť podle předloženého návrhu se záruka „přepočítává na koruny české dle směnného kurzu, naposledy stanoveného Evropskou centrální bankou před prvním dnem měsíce, kdy došlo k rozhodné skutečnosti, tj. podání nabídky obilovin do intervenčního nákupu“. Tzn., že v průběhu jednoho měsíce by si žadatel musel vyřídit u Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu žádost o záruku na 75% množství obiloviny a vedle toho ještě Státnímu zemědělskému intervenčnímu fundu uhradit (složit) 25% záruky přímo. Tento postup se jeví jako nereálný.

2. Komu je program určen

Podle bodů 1) a bodu 2) je program určen jak pro producenty, tak pro zpracovatele a další podnikatele provozující činnosti v oblasti zpracování produkce ze zemědělské výroby na základě živnostenského oprávnění. V souladu s posláním PGRLF doporučujeme, aby program byl určen pouze pro zemědělské producenty na obilí z vlastní produkce.


Zdroj: Zemědělský svaz ČR, 31. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 13:18