Agris.cz - agrární portál

Inspekce: Na jedy správa Šumavy výjimku neměla

31. 5. 2011 | Denik.cz

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) potvrdila sdružení Hnutí Duha, že správa parku na Šumavě rozmístila klády s pesticidy v rozporu se zákonem.

Správa Národního parku Šumava neměla k rozmístění klád s pesticidy na zabíjení kůrovce tomu potřebnou výjimku. Inspekce proto zahájí se správou parku řízení o pokutě. O výsledku kontroly informoval Duhu jako stěžovatele oblastní inspektorát v Českých Budějovicích, sdělil člen sdružení Karel Bláha.

„Základním problémem je, že zásah prováděli, i když neměli výjimku ze zákona o ochraně přírody a krajiny,“ uvedl Bláha. V dokumentu, který poskytl, stojí, že při kontrole nebylo zjištěno umístění otrávených lapáků či trojnožek do prvních zón parku, ani jejich umístění do trvale podmáčených stanovišť. „Zásadním zjištěním však je skutečnost, že pro použití biocidů na území parku, tedy i na méně problematická stanoviště, nebyla vydána výjimka ze zákona o ochraně přírody a krajiny,“ stojí ve stanovisku inspekce.

Mluvčí inspekce Ivana Awwadová řekla, že informaci nebude komentovat, řízení podle ní pokračuje.

Ředitel parku Jan Stráský zprávu ČIŽP prý dosud nemá k dispozici. Inspekce podle něj získala celou řadu podnětů proti činnosti správy parku. „V žádném případě podle dílčích informací, které mám k dispozici, neshledala pochybení kromě toho, že jsme skutečně rozmístili obranné prostředky proti prvnímu rojení kůrovce do 22. dubna, tak jak jsem přikázal, a to včetně těch, na nichž je použita chemie,“ řekl ředitel s tím, že očekává sankci proti tomuto prohřešku, což ho jako úředníka mrzí.

Inspekce provedla terénní šetření

Inspekce podle stanoviska oblastního inspektorátu provedla v parku několik terénních šetření. Podle Bláhy například konstatovala, že otrávené dřevo nestojí na trvale podmáčených půdách. Duha ale tvrdí, že v době, kdy si na umístění lapáků a trojnožek stěžovala, otrávené dřevo ve vodě stálo. Inspekce také zaznamenala, že otrávené trojnožky byly z některých částí druhých zón odstraněny potom, co ministr Tomáš Chalupa (ODS) změnil režim v části parku.

Inspekce podle Bláhy nenařídila okamžité odstranění chemicky ošetřených kmenů, protože o tom se rozhodne v řízení o udělení či neudělení výjimky ze zákona o ochraně přírody a krajiny. V dokumentu inspekce také konstatuje, že použití biocidů bylo na Šumavě v uplynulých letech povoleno.

Chemický postřik nezabije pouze kůrovce, ale veškerý hmyz, který s ním přijde do kontaktu. Ekologové upozorňují, že chemicky nastříkané kmeny stojí například u turistického odpočívadla u Javoří pily a další jsou rozmístěny podél cest, kudy chodí návštěvníci Šumavy. Z míst, která budou ponechána divoké přírodě, nechala správa parku otrávené klády odstranit.


Zdroj: Denik.cz, 31. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:50