Agris.cz - agrární portál

ČSÚ: Těžba v českých lesích loni vzrostla o 8 pct

1. 6. 2011 | ČTK

V českých lesích bylo loni vytěženo 16,73 milionu krychlových metrů dřeva, meziročně o osm procent více, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Rostla především plánovaná těžba, u nahodilé těžby zahrnující odstraňování polomů či likvidaci škůdci napadených stromů naopak nastal mírný pokles na 6,46 milionu kubíků.

"Hlavním důvodem nárůstu těžeb dřeva v roce 2010 byl příznivý vývoj cen surového dříví v tuzemsku i v zahraničí," řekla ČTK k loňským těžbám mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková. Po dvouleté krizi v celém dřevozpracujícím průmyslu v ČR i ve světě začala opět růst výroba a spotřeba polotovarů a výrobků ze dřeva. Zvýšená poptávka po surovém dříví zvedla průměrné ceny hlavních sortimentů, u jehličnaté kulatiny zhruba o čtvrtinu, u jehličnaté vlákniny o více než 30 procent.

"Vlastníci lesů si tedy vytvořili více finančních zdrojů pro financování svých potřeb při správě a obhospodařování svých majetků," dodala mluvčí. Loňské výsledky lze podle ministerstva považovat za pozitivní zprávu. Tuzemské lesy totiž loni nezasáhly žádné kalamity, které by si vyžádaly mimořádné nucené těžby. Hospodáři se tak mohli věnovat například obnově lesa, na kterou v předešlých letech neměli tolik času.

Bezmála 90 procent vytěženého dřeva pocházelo z jehličnatých stromů, mezi nimiž převažoval smrk, jehož těžba dosáhla 12,3 milionu kubických metrů. Z listnatých stromů se loni nejvíce kácel buk (812.500 metrů krychlových). Nejvíce dřeva (2,4 milionu metrů krychlových) bylo loni vytěženo v Jihočeském kraji, na dalších místech se umístily Plzeňský a Moravskoslezský kraj.

Uměle vysazeno nebo přirozeně obnoveno bylo loni celkem téměř 27.000 hektarů lesů, o 1500 hektarů více než v roce 2009. Při zalesňování bylo použito 129,8 milionu sazenic.

Lesníky obhospodařovaná plocha se loni mírně rozšířila na 2,72 milionu hektarů, škody spáchané na lesních porostech zvěří meziročně klesly o více než 3,5 milionu Kč na 27,6 milionu korun.


Zdroj: ČTK, 1. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 02:45