Agris.cz - agrární portál

SZPI začala monitorovat klíčky, jež mohly být dovezeny z Německa

6. 6. 2011 | ČTK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes začala s monitoringem zeleninových výhonků, které by mohly být z Německa dodány do České republiky. Inspekce též čeká na další informace z Německa, řekl ČTK mluvčí SZPI Michal Spáčil. Německo v neděli oznámilo, že pravděpodobným zdrojem infekce mohou být právě luštěninové klíčky, které dodávala na trh firma z obce Bienenbüttel v Dolním Sasku.

O pravděpodobném zdroji infekce informoval dolnosaský ministr zemědělství Gert Lindemann, podle něhož řada indicií ukazuje, že nákaza se rozšířila právě z Dolního Saska. Výsledky testů, které by potvrdily, či vyvrátily podezření na zdroj nákazy, se očekávají během dneška.

Po zdroji nákazy, která si vedle 21 obětí v Německu vyžádala jednoho mrtvého ve Švédsku, se dosud marně pátralo. Nejprve padlo podezření na okurky ze Španělska, posléze na restauraci v Lübecku a oslavy výročí hamburského přístavu. Ani jedno z těchto podezření se ale nepotvrdilo. Infekce zasáhla celkem 12 zemí včetně Česka.


Zdroj: ČTK, 6. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:46