Agris.cz - agrární portál

Testy zatím neprokázaly smrtící bakterii ve výhoncích z Dolního Saska

6. 6. 2011 | Mladá fronta Dnes

Dosavadní výsledky testů neposkytly odpovědi na to, zda jsou klíčky luštěnin z německé farmy původcem nebezpečné střevní bakterie E. coli. Vědcům ještě potrvá, než si budou jisti, prohlásil ministr zemědělství Dolního Saska.

Ze čtyřiceti vzorků z farmy v dolnosaském Bienenbüttelu se totiž 23 ukázalo být negativní na přítomnost smrtící bakterie. Další vzorky jsou stále testovány, oznámilo dolnosaské ministerstvo pro ochranu spotřebitelů. Vědci prověřovali i vzorky vody nebo ze vzduchotechniky.

Německým úřadům se tak ani tři týdny po objevení smrtící varianty střevní bakterie E. coli (EHEC) nepodařilo najít její zdroj.

Nevelký zemědělský podnik v Bienenbüttelu se dostal do podezření proto, že se k němu sbíhaly dodavatelské trasy potravin, které infikovaní konzumovali (více o podezření na výhonky z dolnosaské farmy čtěte zde).

Střevní bakterie už zabila 22 lidí

Ačkoli už experti neočekávají, že by na inkriminované farmě nebezpečná bakterie byla, varování zatím stahovat nehodlají.

Farma se brání, že v lednu prošla bez problémů testováním na přítomnost E. coli, stejně dopadlo i preventivní testování v druhé půli května, když v Německu infekce vypukla.

Onemocnění už připravilo o život 22 lidí a dalších 2 200 leží v nemocnicích desítky zemí. Všichni přitom cestovali do severního Německa, uvedla agentura Reuters.

Německé úřady už z šíření nákazy podezřívaly španělské biookurky, ale i rajčata či salát. V souvislosti s nákazou se hovořilo o jedné restauraci v Lübecku a o masové slavnosti k výročí hamburského přístavu. Ani jedno z těchto podezření se ale nepotvrdilo.

Hledání původce infekce je podle ministerstva komplikované i proto, že od vypuknutí epidemie už uplynul určitý čas. Pro nezpochybnitelné výsledky testů je proto nutné udělat složitější rozbory.

Stopa by podle deníku Bild mohla vést i do Číny, odkud prý pocházela sadba pro klíčky z farmy v dolnosaském Bienenbüttelu


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 6. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 09:32