Agris.cz - agrární portál

Do tendru Lesů ČR se přihlásilo 66 firem

7. 6. 2011 | E15 on line

Zájem o účast v tendru státního podniku Lesy ČR na pěstební práce, těžbu a prodej dřeva od roku 2012 projevilo 66 firem. To je o jednu víc než v obdobném, takzvaném malém tendru pro letošní rok. „Výsledky prvního kola veřejné zakázky budou známy přibližně do konce června,“ řekl mluvčí firmy Zbyněk Boublík po pondělním otevírání obálek s přihláškami.

Do tendru se přihlásily všechny významné firmy českého lesnictví v čele s Less & Forest a Wotan Forest. Mezi žadateli naopak chybí České dřevařské závody Praha, které byly v tendru pro letošní rok třetí nejúspěšnější. Lesy ČR s nimi uzavřely smlouvy na osmi územních jednotkách.

Tendr s předpokládanou cenou služeb 7,6 miliardy korun vyhlásil státní podnik na začátku května, a to na všech 117 územních jednotkách. Délky smluv se budou vždy na každé pětině jednotek lišit od jednoho roku do pěti let. Od příštího roku spustí Lesy ČR nový takzvaný senátní systém, kdy se na každé pětině území bude každý rok soutěžit o smlouvy v jednotné délce pěti let.

V prvním kole musí zájemci prokázat splnění kvalifikačních předpokladů. Z úspěšných firem bude pro každou smluvní územní jednotku vybráno deset společností, které Lesy ČR vyzvou k podání nabídky ve druhém kole. V něm bude jediným kritériem pro volbu vítěze nabídnutá cena. Uzavření smluv předpokládá státní podnik do konce října.

Vítězové budou povinni prodat pětinu vytěženého dřeva na veřejném trhu, tedy na aukci či burze, což by mělo usnadnit přístup ke dřevu malým zpracovatelům. Tendr má řadu kritiků, například ze strany Hnutí duha a některých dřevozpracovatelských sdružení, podle nichž principy tendru nahrávají velkým firmám.

Lesy ČR do dubna zdvojnásobily zisk

Za první čtyři letošní měsíce Lesy ČR meziročně zdvojnásobily hrubý zisk na 2,78 miliardy korun z předchozích 1,4 miliardy. Tržby v tomto období vzrostly meziročně o 35 procent na 4,3 miliardy korun. Celková těžba dřeva do konce dubna dosáhla 2,74 milionu metrů krychlových. Za celý loňský rok Lesy ČR vydělaly 3,13 miliardy korun před zdaněním.


Zdroj: E15 on line, 7. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:54