Agris.cz - agrární portál

Ceny potravin v květnu klesly, FAO čeká rekordní produkci obilí

7. 6. 2011 | ČTK

Světové ceny potravin v květnu díky zlevnění obilovin a propadu cen cukru celkově klesly o jedno procento, zůstávají však více než třetinu nad úrovní loňského května. Sdělila to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Agentura rovněž ve svém prvním odhadu letošní celkové produkce předpověděla nárůst sklizně obilí na nový rekord.

Index světových cen potravin FAO se v květnu snížil na 232 bodů z revidované dubnové úrovně 238 bodů. V únoru pod tlakem rostoucích cen obilí a dalších komodit vystoupil ukazatel na 238 bodů, což byla v jeho více než 30leté historii rekordní hodnota. Proti květnu 2010 je index vyšší o 37 procent.

FAO předpovídá, že globální produkce obilnin letos vzroste o 3,5 procenta na rekordních 2,315 miliardy tun. Oživí tak z loňského jednoprocentního poklesu, který přispěl k prudkému růstu cen ve druhé polovině loňského roku a prvních dvou měsících letoška.

Index cen obilovin klesl minulý měsíc proti dubnu o jedno procento, protože trhy očekávají, že Rusko a Ukrajina vykážou po loňském propadu velké exportovatelné přebytky. Trhy komodit zasáhly v první polovině května v důsledku posílení dolaru a v pochybách o reálnosti dosavadní silného cenového růstu největší vlny výprodeje od roku 2008, poté se však trh stabilizoval.

Index cen cukru se proti dubnu propadl o deset procent. Mírně stouply ceny masa a mléčných výrobků.

U pšenice čeká FAO v letošním roce nárůst produkce o 3,2 procenta na 674 milionů tun. Proti březnovému odhadu je to pokles o dva miliony tun, což zohledňuje zhoršení situace v částech Evropy a v Severní Americe. V Evropské unii zůstane letos produkce pšenice na loňské úrovni, v USA klesne o 8,5 procenta, avšak v Rusku vyskočí o 32,5 procenta.

U hrubozrnných obilnin FAO čeká nárůst sklizně o 3,9 procenta na 1,165 miliardy tun. Přispěje k tomu nejvíce silný vzestup sklizně kukuřice ve Spojených státech na rekordních 343 milionů tun.

FAO upozorňuje, že v nadcházejících měsících bude kritickým faktorem dalšího vývoje úrody počasí. Co se týče cen, organizace čeká, že zůstanou na zvýšené úrovni, protože zásoby potravinářských komodit ve světě zůstanou nízké a produkce nebude až tak vysoká, aby je doplnila natolik, aby to ceny snížilo. Na druhé straně se čeká zpomalení růstu poptávky, zejména v sektoru biopaliv.

Světové zásoby obilnin se na konci sezony 2011/2012 proti konci letošního června zvýší podle odhadu FAO o 0,8 procenta na 494 milionů tun, proti úrovni před rokem to však bude o zhruba sedm procent méně. Zásoby pšenice ovšem klesnou o 2,6 procenta na 183 milionů tun. "Vzhledem k tomu, že celková obilná produkce stěží pokryje poptávku, zůstanou zřejmě světové ceny na vysoké úrovni," uvedla FAO.


Zdroj: ČTK, 7. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 04:30