Firma A.W. loni prodala stejně jako předloni 1800 tun tvarůžků
8. 6. 2011 | ČTK
Společnost A.W., která je jediným výrobcem pravých olomouckých tvarůžků na světě, loni prodala stejně jako v roce 2009 asi 1800 tun tvarůžků. Tržby společnosti z Loštic na Šumpersku dosáhly asi 230 milionů korun a byly zhruba srovnatelné s rokem předchozím. ČTK to dnes řekl jednatel společnosti A.W. Karel Hlaváček. Tvarůžky firmy zhruba před rokem získaly chráněné zeměpisné označení Evropské unie. Češi o zařazení tvarůžků na unijní seznam usilovali šest let.
"Žádný meziroční výkyv v produkci loni nenastal. Ani jsme ho ale neočekávali, protože naše možnosti jsou dané naší výrobní kapacitou," uvedl Hlaváček.
V případě tvarůžků svedli Češi v Bruselu kvůli zařazení některého ze svých výrobků na unijní seznam jeden z největších bojů. Problém byl v tom, že Němci a Rakušané chtěli, aby právo vyrábět tyto tradiční potraviny měli i potomci sudetských Němců žijící dnes na území Německa a Rakouska. O ochranu zeměpisného označení tvarůžků Česko požádalo krátce po vstupu do EU v roce 2004.
"Nyní je ještě taková doba, kdy si spousta našich zákazníků neuvědomuje výhodu, které naše zboží má, díky tomu, že je chráněno. Pravý význam této ochrany se podle mě projeví až v budoucnu," uvedl Hlaváček.
Na unijních seznamech výrobků s chráněným označením figuruje zhruba tisíc různých produktů, z nichž zhruba tři desítky jsou z České republiky. Jsou to třeba Mariánskolázeňské oplatky, Pardubický perník nebo Hořické trubičky.
EU rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). První dvě jmenované známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Zaručené speciality jsou zase výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení.
Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Historie prvních tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Tehdy se ale v tamních vesnicích oproti dnešnímu strojovému zpracování vyráběly z kyselého tvarohu a soli ručně.
Zdroj: ČTK, 8. 6. 2011
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 05:54
