Agris.cz - agrární portál

Ovocnáři doprodávají jablka, v obchodech budou jen ta z dovozu

7. 6. 2011 | ČTK

Čeští ovocnáři v těchto dnech doprodávají poslední jablka, která na podzim uskladnili po loňské sklizni. V obchodech tak až do příští sklizně budou již jen jablka z dovozu. Ta jsou proti českým jablkům obvykle dražší. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Průměrný Čech ročně sní asi 26 kilogramů jablek, což je nejvíce ze všech druhů ovoce.

Ovocnářům na začátku června zbývalo ve skladech asi 1500 tun jablek, což odpovídá asi pěti procentům ze zásoby ze začátku prosince. "Česká jablka budou již jen v některých obchodních řetězcích," řekl Ludvík. Tuzemská jablka se podle něj dosud prodávala zhruba za 25 až 30 korun za kilogram, ceny jablka z dovozu se pohybují v rozmezí 30 až 50 korun za kilogram.

V červnu však již zájem spotřebitelů o jablka tradičně slábne, protože na trh přichází nabídka čerstvého ovoce z letošní sklizně. K dostání jsou nyní například čerstvé jahody či dovozové meruňky. Raných třešní však bude málo, protože je poničily jarní mrazy.

Sklizeň jablek, které jsou hlavním ovocným druhem v Česku, loni kvůli nepřízni počasí klesla o 29 procent na 103.304 tun a byla nejnižší od roku 1995. Tomu odpovídalo i množství jablek ve skladech, které loni k 1. prosinci činilo 29.695 tun, což bylo meziročně o 30 procent méně. Tato zásoba pokrývala spotřebu v Česku z necelé poloviny, většina jablek v obchodech byla z dovozu.

Letošní úroda jablek a ovoce vůbec bude zřejmě jednou z nejnižších za několik posledních desítek let. Důvodem jsou mrazy, které Česko zasáhly na začátku května. Ovocnáři zatím škody odhadli v řádu stovek milionů korun, přesnější údaje by měli mít na konci června.


Zdroj: ČTK, 7. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 00:40