Agris.cz - agrární portál

Vláda schválila navýšení rozpočtu MZe o 1,1 mld. Kč

9. 6. 2011 | ČTK

Vláda schválila návrh navýšení letošního rozpočtu ministerstva zemědělství o 1,1 miliardy z prostředků Pozemkového fondu. Peníze mají být použity na národní spolufinancování unijního Programu rozvoje venkova a k podpoře tuzemských chovů prasat.

"Národní prostředky na spolufinancování schválené v rozpočtu kapitoly pro resort zemědělství na rok 2011 neumožňují čerpání prostředků Evropské unie v plném rozsahu," stojí v materiálu. Z tohoto důvodu nastávají problémy s vyplácením nárokovaných dotací, které je MZe na základě smluv uzavřených s EU prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) povinno vyplácet.

"Druhým důvodem pro předkládanou změnu zákona je řešení nepříznivé situace na trhu s vepřovým masem, dlouhodobého a rapidního poklesu soběstačnosti České republiky v produkci vepřového masa," uvedlo MZe. Ministerstvem ustavená pracovní skupina začátkem roku vyhodnotila jako nejpřijatelnější možnost pomoci chovatelům prasat využití národních dotačních programů, konkrétně dotačního programu Nákazový fond.

Počty prasat poklesly od loňska o 160.000 kusů, tedy 8,4 procenta, na 1,75 milionu. Méně se jich v zemi chovalo naposledy v roce 1945. Snižovaly se především stavy prasnic, klesly o 15,3 procenta na 112.000 kusů. Zemědělci již několik let upozorňují na to, že chov prasat je pro ně ztrátový a nemohou cenově konkurovat levným dovozům vepřového z ciziny. Ještě v roce 1999 se v tuzemsku chovalo přes čtyři miliony prasat. Podle nedávného vyjádření Agrární komory ČR soběstačnost výroby vepřového letos v Česku klesne pod 50 procent.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa již dříve řekl, že ještě do konce prvního pololetí spustí zhruba sedm programů na podporu upadajících chovů prasat a kuřat v Česku. V některých z programů budou moci chovatelé získat desítky, v jiných stovky milionů korun. Vzhledem k časové tísni je podle MZe nutné předložit schválení vládou materiál sněmovně s návrhem na odsouhlasení již v prvním čtení.


Zdroj: ČTK, 9. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 21:37