Agris.cz - agrární portál

Španělská vláda nebude chtít po Německu odškodnění za okurky

9. 6. 2011 | ČTK

Španělská vláda nebude po Německu požadovat odškodnění za to, že německé úřady jako možný zdroj nynější nebezpečné střevní nákazy označily španělské okurky. Prohlásil to dnes v Berlíně náměstek španělské ministryně zahraničí pro EU Diego López Garrido. Finanční náhradu pro španělské producenty zeleniny bude Madrid chtít získat od Evropské unie, která na ni plánuje uvolnit 210 milionů eur (pět miliard Kč).

"Stala se chyba," komentoval Garrido podle agentury DPA postup hamburských orgánů, které objevily podezřelé biookurky dovezené ze Španělska a označily je za možný zdroj nemoci. Následné testy u nich sice výskyt enterohemoragické střevní bakterie E.coli (EHEC) potvrdily, nikoli však toho typu, který má jen v Německu za necelý měsíc na svědomí už 26 lidských životů a okolo 2800 infikovaných.

"Musíme se nyní dívat kupředu," dodal španělský představitel, podle něhož je nyní nejdůležitější najít zdroj nákazy a rychle napravit ekonomické škody, které onemocnění napáchalo. Madrid a Berlín přitom podle Garrida chtějí spolupracovat a Německo přislíbilo pomoc při nápravě pošramocené pověsti španělské zeleniny.

Španělsko už dříve vyčíslilo škody pro své zemědělce, které způsobilo německé podezření vůči španělským okurkám, na 200 milionů eur týdně. Garrido nevyloučil, že někteří farmáři se budou domáhat individuálního odškodnění u německých soudů. Madridská vláda se k nim podle něj však nepřidá, ale bude se snažit získat co nejdříve finance vyčleněné k tomuto účelu Evropskou komisí. Plánovanou sumu 210 milionů eur však považuje podle Garrida za nedostatečnou.

Podle eurokomisaře pro zemědělství Daciana Ciolose by se kompenzace měly týkat producentů rajčat, okurek, salátu, paprik a cuket, a to až do 50 procent jejich běžné sezónní ceny. Schváleny by mohly být příští úterý.

Zdroj průjmové nákazy, která mimo Německo připravila o život jednu Švédku, zůstává stále neznámý. Po španělských okurkách padlo podezření na zeleninové a luštěninové klíčky z biofarmy ve spolkové zemi Dolní Sasko. Ani tam ale laboratorní testy výskyt EHEC zatím nepotvrdily a úřady mají tento závod dál v podezření jenom z nepřímých faktů.

Pátrání po šiřiteli se mezitím vrátilo k "okurkové stopě" poté, co úřady ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko našly zbytky od okurek infikované EHEC v odpadu rodiny několika nakažených osob. V Německu proto dál platí varování před konzumací salátu, rajčat, okurek a klíčků.

Jeden potvrzený případ nákazy EHEC zaznamenala i Česká republika, kam se dostala prostřednictvím americké turistky, která přicestovala právě z Německa. Kontaminaci zeleniny ani jiných potravin inspektoři neodhalili.

"Zelenina na našem trhu je v naprostém pořádku," prohlásil dnes na Radiožurnálu ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta. Vyzdvihl přitom jednoduchost a účinnost českého systému kontrol oproti německému, který je podle něj nedokonalý a strašně složitý. Denně je podle Šebesty v ČR přes 200 inspektorů v terénu a využívají mobilní kanceláře. Země původu u zeleniny a ovoce na etiketách podle něj většinou souhlasí, s falšováním v obchodech se inspektoři setkali prý jen zcela výjimečně.


Zdroj: ČTK, 9. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 06:38