Agris.cz - agrární portál

Zlínský kraj rozdělí na hospodaření v lesích 15 milionů korun

10. 6. 2011 | ČTK

Zlínský kraj letos rozdělí na hospodaření v lesích 15 milionů korun. Vloni bylo hejtmanství připraveno rozdělit mezi žadatele 18 milionů korun. Pokud žádosti o dotace navrhovanou částku převýší, je kraj ochoten přidat další peníze, řekla ČTK krajská radní pro zemědělství, životní prostředí a rozvoj venkova Milena Kovaříková (ČSSD).

Peníze majitelé lesů používají například na výsadbu nových stromků, zalesňování stávajících porostů či ekologické hospodářství, jako například stahování vytěženého dřeva z lesa koňskými povozy.

Zlínské hejtmanství rozděluje příspěvky na rozvoj hospodaření v lesích několikrát do roka. Na svém posledním zasedání krajští radní schválili přerozdělení 2,8 milionu korun mezi 100 žadatelů. Jejich rozhodnutí musí ještě schválit zastupitelé.

Mezi obdarovanými je například městská společnost Slavičínské lesy. "Loni jsme museli vytěžit 11.000 kubíků kalamitního dříví. I díky dotacím ze Zlínského kraje jsme vysadili 21.000 až 22.000 kusů nových stromů. Pro srovnání - to je asi dvouhektarový les," řekl ČTK Antonín Gbelec ze společnosti Slavičínské lesy.

"Jde i o jakousi finanční motivaci - zalesňujeme porosty, aby byly odolnější například proti větru. Nevznikají tak monokulturní lesy. Loni jsme díky krajské dotaci vysadili mimo jiných přibližně 10.000 kusů listnatých stromků," uvedl František Šopík z městské společnosti Lesy města Bojkovice.

Rozloha lesních porostů ve Zlínském kraji se pohybuje kolem 157.000 hektarů. Nejvíce lesů je v oblasti Beskyd, Chřibů, Bílých Karpat a Vizovických a Hostýnských vrchů. Největší část z nich má nyní ve správě státní podnik Lesy České republiky, zbytek vlastní města, obce a další soukromí majitelé. Zlínské hejtmanství v majetku ani ve správě žádné lesní porosty nemá.


Zdroj: ČTK, 10. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 07:55