Agris.cz - agrární portál

Pěstitelé: Využijme zeleninové aféry

10. 6. 2011 | Denik.cz

Brambory mizí z pultů. Doby, kdy čeští zemědělci nemohli úrodu prodat, patří minulosti.

Brambory jsou letos nedostatkovým zbožím.

"Kvůli nevýhodné ceně a dalším problémům začalo ubývat ploch, na kterých se brambory pěstovaly. Vloni navíc sehrálo velkou úlohu i počasí. Kvůli tomu výnosy brambor klesly. Z těchto důvodů je brambor v České republice relativní nedostatek," vysvětlil ředitel zemědělského podniku Agro Podlesí Červené Janovice Jan Procházka. "Samozřejmě dál platí, že pokud všechny tyhle vlivy nezapůsobí, může se cena vrátit na stejnou úroveň a problémy obnovit," dodal.

"Když máte brambory a květák, tak jste na tržišti král," potvrdil i soukromý pěstitel zeleniny z Čáslavi Milan Jambor. Situace, kdy domácí zemědělské produkty doslova "válcoval" levný dovoz ze zahraničí, se podle něj začíná zlepšovat. Je to tím, že lidé chtějí znát původ zboží, které nakupují. Zde lze najít i souvislost s aktuální aférou bakterií napadené zeleniny. "V supermarketech, kde se prodává právě zboží z dovozu, vázne odbyt rajčat, okurek. Souvisí to i z dávnou aférou - zřejmě ještě stále není známo, co ji způsobilo," řekl Milan Jambor. Lidé podle něj samozřejmě registrují velký cenový rozdíl mezi zbožím v supermarketech a na farmářských trzích, kde jsou nabízeny české výrobky. "Máme své zákazníky, kteří nejdou vyloženě po ceně. Vědí, že jíst české výrobky je bezpečnější. Jsou tím "vyškolení" a hledají si svoje stále dodavatele. Je to jako v Německu, kde má každý svého řezníka, svého zelináře. Tam jsou na tom lidé s penězi lépe. Ale tady se to taky už rýsuje," tvrdí.

Šance pro české zemědělce

Ve zmíněném problému s bakterií vidí zelinář velkou šanci pro domácí výrobce. "Je třeba to využít. Je to velká šance pro české zemědělce nastartovat pěstování, rozšířit plochy zeleniny," prohlásil.

Jan Procházka tolik optimistický není. Levný dovoz ze zahraničí podle něj české producenty ohrožuje a jak říká, české bramborářství stojí díky tomu dokonce před krachem. Pěstitelé se teď nově potýkají navíc s normami Evropské unie, které stanovují tvrdé podmínky pro pěstování plodin, které podporují erozi půdy. Mezi ně patří díky tomu, že se jedná o takzvané "širokořádkové" plodiny, kromě například kukuřice i brambory. "Bohužel v řadě případů jdou protierozní předpisy proti možnostem pěstování a samozřejmě proti ekonomickým požadavkům." Kvůli tomu podle Procházky řada zemědělců uvažuje, že s pěstováním brambor skončí.

Problémy pěstování brambor, stejně jako ostatní zeleniny, tedy přetrvávají, i když naděje se rýsuje.


Zdroj: Denik.cz, 10. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:31