Agris.cz - agrární portál

Plíseň postihující pšenici se zatím rozšířila do 11 zemí

10. 6. 2011 | ČTK

Do 11 zemí Afriky a Středního východu se zatím rozšířila ničivá plíseň postihující pšenici. Vědci citovaní agenturou Reuters, kteří se snaží vyšlechtit plísni odolnou odrůdu, se obávají, že by se mohla rozšířit do jižní Asie a dalších částí planety. Až 90 procent pšenice na světě není odolných plísni, kterou vědci označují zkratkou Ug99. Nákaza poprvé zjištěná v Ugandě v roce 1999 napadá stonky rostlin a zanechává na nich oválné rezavě červené stopy poškození. Plíseň snižuje podle vědců výnosy pšenice o 50 až 70 procent a může zničit i celá pole.

"Jsem přesvědčen, že Ug99 zatím v jižní Asii není, ale je to jen otázkou času," vyjádřil se k jejímu šíření David Hodson, který se plísní zabývá. Doposud byla nákaza zjištěna v Ugandě, Keni, Etiopii, Súdánu, Jemenu, Íránu, Tanzanii, Jihoafrické republice, Zimbabwe, Mosambiku a Eritreji.

Aby předešli jejímu šíření do dalších zemí, snaží se vědci vyšlechtit odrůdu, která plísni odolá a zároveň zvýší výnosy. Ronnie Coffman z Cornellovy univerzity je přesvědčen, že se jim to brzy podaří díky vložení tří až čtyř nákaze odolných genů. O dosavadním pokroku budou výzkumníci jednat v příštím týdnu na konferenci ve městě St. Paul v americké Minnesotě.


Zdroj: ČTK, 10. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 15:02