Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 10.6. – 12.6. 2011

13. 6. 2011 | Agris

Zahraniční rozvojová spolupráce v oblasti zemědělství

Informace o zahraniční rozvojové spolupráci v oblasti zemědělství, její historii, budoucnosti a souvisejících aktivitách Ministerstva zemědělství ČR. Zahraniční rozvojová spolupráce v oblasti zemědělství.

Plíseň postihující pšenici se zatím rozšířila do 11 zemí

Do 11 zemí Afriky a Středního východu se zatím rozšířila ničivá plíseň postihující pšenici. Vědci citovaní agenturou Reuters, kteří se snaží vyšlechtit plísni odolnou odrůdu, se obávají, že by se mohla rozšířit do jižní Asie a dalších částí planety. Až 90 procent pšenice na světě není odolných plísni, kterou vědci označují zkratkou Ug99. Nákaza poprvé zjištěná v Ugandě v roce 1999 napadá stonky rostlin a zanechává na nich oválné rezavě červené stopy poškození. Plíseň snižuje podle vědců výnosy pšenice o 50 až 70 procent a může zničit i celá pole.

Deště posledních dní dávají houbařům novou naději

V lesích sice roste spousta druhů hub, ale zatím v malém množství. Poslední deštivé dny by to ale podle mykologů mohly zvrátit. Začínají se stále víc objevovat i jedovaté houby. "Zatím to ještě příliš není na houbaření, jen se vždy objeví pár kousků," říká Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Do mykologické poradny proto dosud zamířilo jen minimální množství houbařů.

Zdravá zelenina od pěstitelů ze systému integrované produkce zeleniny

Nebojte se kupovat zeleninu od českých producentů. Sledování výskytu reziduí pesticidů v zelenině bylo mimo jiné součástí řešení výzkumného projektu MZe č. QH81292, řešeného v letech 2008 - 2011 ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby, v.v.i. společně s Vysokou školou chemicko technologickou. Moderní metody detekce reziduí pesticidů, které byly použity, umožňují v jednotlivých vzorcích zeleniny stanovit kvantitativně současně až 100 účinných látek pesticidů. Tyto účinné látky zahrnují téměř celé spektrum pesticidů používaných v EU i v ČR v ochraně zeleniny proti chorobám, škůdcům a plevelům.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 13. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 13:57