Agris.cz - agrární portál

Pekárna v Přílepech láká tradiční ruční výrobou pečiva

13. 6. 2011 | ČTK

Nabídnout tradiční řemeslné pečivo, které se v místě prodeje přímo peče, a zákazníkům tak zaručit čerstvost výrobků, bylo hlavní motivací pro otevření pekárny v Přílepech na Kroměřížsku. ČTK to řekl její vedoucí Ladislav Obraz. Přílepská pekárna se od jiných odlišuje také kulturou prodeje - prodavačky v krojích, stará pokladna i kávovar mají podle Obraze připomínat tradiční prodejny v Bavorsku.

Pekárna v Přílepech je otevřená přibližně rok a za tu dobu si získala stovky stálých zákazníků. Pod ruce pekařů přitom může nahlédnout kdokoliv. Pekařství s velkými okny totiž stojí hned u hlavní cesty v obci. "Chtěli jsem, aby zákazník přímo viděl výrobu, aby se seznámil s tím, jak to funguje, jak se co dělá," poznamenal vedoucí.

V závislosti na dni v týdnu pekaři denně upečou 2000 až 5000 kusů pečiva a asi 150 druhů. Kromě běžného pečiva (chleba a rohlíků) zákazníkům nabízejí frgály, jemné máslové koláče, celozrnné a speciální pečivo a výrobky z třeného těsta. Podle Obraze se ale sortiment ještě neustálil, druhy se stále mění.

"V receptech jde hlavně o nápad odlišit se od ostatních. Často to funguje tak, že někdo dostane nápad, upečeme to, ochutnáme a případně odsouhlasíme, že tohle by mohlo být pro naše zákazníky zajímavé, a začneme to prodávat," uvedl Obraz.

Trendy v pekařství se prý prakticky nemění. Každá pekárna podle Obraze musí stále nabízet základní pečivo - chleba, rohlíky, koláče, vánočky. "Je to konstantní. Vždy ale musíte nabídnout něco navíc, něco pro náročnějšího zákazníka," uvedl. Nově by se v sortimentu pekárny měly objevit typické francouzské koláče ze slaného těsta s náplní slanou či sladkou. "Není to sortiment, který nás uživí. Je to na zpestření nabídky pro zákazníka," dodal šéf pekárny.

Přílepská pekárna nedávno otevřela novou prodejnu ve Zlíně, expandovat chce také například do Holešova a Kroměříže. V blízké budoucnosti hodlá začít rozvážet pečivo seniorům přímo do domu.


Zdroj: ČTK, 13. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:11