Agris.cz - agrární portál

Potravinářům se nelíbí novela povolující domácí porážky skotu

13. 6. 2011 | ČTK

Potravinářské komoře a zpracovatelům masa se nelíbí novela veterinárního zákona, která má mimo jiné umožnit domácí porážky skotu mladšího dvou let. Zpracovatelé se obávají, že maso z těchto porážek nebude sloužit jen pro vlastní spotřebu chovatele a posílí již existující nelegální obchod s masem. Český svaz zpracovatelů masa (ČSZM) to dnes uvedl v tiskové zprávě. Návrh v polovině března prošel prvním čtením ve sněmovně, v tomto týdnu by poslanci měli materiál projednat podruhé.

Podle návrhu má mít chovatel povinnost nahlásit každou domácí porážku těchto zvířat sedm dní předem krajské veterinární správě. Veterináři pak budou chovatele moci zkontrolovat, zda dodržuje požadavky zákona. Povolení pro domácí porážky se má vydávat na tři roky a pokud chovatel bude porušovat zákon, přijde o něj.

Podle odhadů ČSZM si chovatelé dnes ročně nechávají na jatkách porážet skot o celkové hmotnosti zhruba 3000 tun."Při průměrné spotřebě deset kilogramů hovězího masa na rok a jednoho obyvatele je více zřejmě, že většina tohoto masa bude realizována mimo domácnost chovatele, což by značně posílilo nelegální obchod s masem," stojí v tiskové zprávě. Zpracovatelé masa odhadují, že v současnosti je ilegálně do oběhu uváděno zhruba 500 tun hovězího.

ČSZM připouští, že domácí porážky skotu umožňuje legislativa také v Německu a Rakousku. "Ve srovnání s tamní legislativou ovšem český návrh neobsahuje požadavek na povinné zajištění úřední veterinární prohlídky masa, případně též poraženého kusu," argumentuje svaz. To prý významně omezuje kontrolu plnění požadavků na zajištění humánního zacházení se zvířaty při porážce a neškodného odstranění vedlejších živočišných produktů.

Zároveň je tím silně omezena možnost kontroly a posouzení zdravotní nezávadnosti produktů domácí porážky.

Absence veterinárně-hygienického dozoru podle zpracovatelů proto přináší vysoké riziko ohrožení zdraví. "Tato skutečnost je ovšem v době, kdy čelíme řadě potravinových krizí, způsobených například dioxiny ve vepřovém a vejcích nebo výskytem E.coli, z hlediska zpracovatelů, ale především z hlediska spotřebitelů, naprosto nepřijatelná," uvedli. Případný prodej masa z takto prodávaného skotu navíc představuje daňové úniky a krácení příjmů státního rozpočtu, upozorňuje ČSZM.

Dlouhodobou tradici má v Česku na rozdíl od porážek skotu klasická zabíjačka prasat. Pro svou potřebu je možno porážet také králíky, nutrie, ovce, kozy či drůbež. Ostatní hospodářská zvířata už musí porazit odborníci na jatkách, chovatel si následně může vzít maso pro svou potřebu domů.


Zdroj: ČTK, 13. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 00:56