Agris.cz - agrární portál

Bakterie E. coli: zdraví ohrožují klíčky brokolice, česneku a paprik

14. 6. 2011 | Týden

Němečtí experti pátrající po původci nákazy bakterií E. coli, jež se patrně rozšířila z farmy v dolnosaském Bienenbüttelu, vysledovali, že tamní infikovaní zaměstnanci pojídali klíčky brokolice, česneku a pálivých paprik známých jako beraní rohy.

Dolnosaská ministryně zdravotnictví Aygül Özkanová oznámila, že v podezření na zdroj nákazy jsou výhonky tří zmíněných druhů zeleniny. Ve větším množství je jedlo pět nemocných nebo pozitivně testovaných zaměstnankyň farmy v Bienenbüttelu.

Německý institut pro vyhodnocování rizik (BFR) vyzval z preventivních důvodů k obezřetnosti i při konzumaci syrových výhonků a klíčků, které si lidé vypěstují sami doma. V jednom konkrétním případě v Dolním Sasku byly právě klíčky vypěstované doma pravděpodobně zdrojem přenosu infekce na jednu rodinu.

Dosud přitom stále není jasné, zda nebezpečně zmutované bakterie do farmy jižně od Hamburku zavlekli pracovníci, nebo tam infekce přišla v semenech či z jiného zdroje.

Na následky infekce už zemřelo v Německu třicet čtyři osob a jedna ve Švédsku. Nakaženo bylo přes tři tisíce dvě stě lidí. Umírají většinou ti nakažení, u nichž se projevila závažná komplikace hemolyticko-uremický syndrom (HUS), jenž má za následek chudokrevnost a selhávání ledvin. Další šíření infekce, jejíž první případ byl v Německu zaznamenán kolem 10. května, se mezitím výrazně zpomalilo.


Zdroj: Týden, 14. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 17:06