Agris.cz - agrární portál

Ceny zemědělských komodit v tomto desetiletí porostou

17. 6. 2011 | ČTK

Ceny zemědělských komodit v období let 2011 až 2020 ve srovnání s předchozí dekádou porostou. Důvodem je rostoucí poptávka po potravinách a pohonných hmotách a zvyšování nákladů na energii. Ceny hlavních zemědělských komodit by však již neměly stoupat na rekordy z nedávné doby, protože prudký růst cen vyvolal také zvýšení produkce. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnily Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

"Ceny komodit by měly klesnout ze svých maxim z počátku roku 2011, v reálném vyjádření se ale očekává v období let 2011-20 zvýšení ve srovnání s minulou dekádou v průměru až o 20 procent u obilovin (kukuřice) a až 30 procent u masa (drůbeží)," uvádí se ve zprávě. U většiny komodit by se měla zvyšovat průměrná reálná cena a u všech se zvýší nominální ceny.

Produkce v zemědělství má v příštích deseti letech růst ročně v průměru o 1,7 procenta. Růst tak zpomalí z 2,6 procenta v předchozím desetiletí, napsala agentura Reuters.

Zpráva přichází před důležitých summitem ministrů zemědělství skupiny předních ekonomik světa G20, kde se bude jednat o nestabilních cenách potravin. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který bude summitu předsedat, usiluje o zpřísnění regulace spekulativních aktivit na trzích komodit. Právě spekulanti jsou obviňováni z prudkého růstu cen potravin za posledních dvanáct měsíců o téměř 40 procent. Summit se uskuteční v Paříži příští týden.

Větší regulaci spekulativních obchodů na komoditním trhu podporuje Agrární komora ČR. "Znamenalo by to větší stabilitu trhu, snadnější plánování, snadnější podnikatelské záměry," uvedl prezident komory Jan Veleba. Razantní výkyvy cen na trhu z posledních let podle něj nejsou dobré pro zemědělce, ani pro spotřebitele.

OECD a FAO rovněž upozornily na rostoucí využívání obilovin pro biopaliva, které rovněž přispívá k růstu cenových tlaků. Do roku 2020 by biopaliva měla absorbovat 13 procent globální produkce hrubozrnných obilovin, převážně kukuřice, 15 procent rostlinných olejů a 30 procent cukru. Spolu s dalšími mezinárodními organizacemi vyzvaly FAO a OECD země skupiny G20, aby ukončily podporu biopalivům, a pomohly tak udržet ceny potravin pod kontrolou.

Výzva k rušení podpory produkce biopaliv se Agrární komoře nelíbí, znehodnotilo by to prý totiž dosavadní investice zemědělců a zpracovatelů. Podle Veleby není možné nejprve přijímat v rámci EU závazné směrnice ke zvyšování objemu biopaliv, z nichž následně vycházejí národní plány a legislativa a z nich podnikatelské záměry pěstitelů, a následně tuto podporu rušit. V Česku je v současnosti zhruba 600.000 hektarů půdy, které kvůli poklesu živočišné výroby a produkce potravin nemají využití, uvedl Veleba. Šanci pro budoucí obdělávání této půdy vidí podle šéfa Agrární komory zemědělci právě zejména v pěstování energetických plodin.


Zdroj: ČTK, 17. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 21:48