Agris.cz - agrární portál

Zaměstnanců v lesnictví loni dále ubylo, mzdy vzrostly o 6 pct

20. 6. 2011 | ČTK

Počet lidí pracujících v českém lesnictví se loni meziročně snížil o 5,6 procenta na 15.150. Průměrná měsíční mzda v odvětví vzrostla přibližně o šest procent na 21.074 Kč, a rostla tak rychleji než průměrný plat v celém národním hospodářství, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Úbytek zaměstnanců v lesnictví je dlouhodobou záležitostí. Průměrný plat v oboru pak dlouhodobě zaostává za průměrem celé ekonomiky.

"Počet zaměstnanců v lesnických činnostech se snižuje permanentně od roku 1989. Je to většinou v důsledku nárůstu zaměstnávání živnostníků," řekla k tomu ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková. Živnostníci pro lesnické společnosti provádějí těžbu, přibližování dřeva ale také pěstební práce. Objem prací v lesnickém sektoru se přitom hlavně díky meziročnímu růstu těžby dřeva o osm procent zvýšil. Podle Dvořáčkové lidskou sílu v lesích také stále více nahrazují takzvané těžební harvestory, zalesňovací stroje a další technika.

Za republikovým průměrem zaostávají především mzdy manuálně pracujících zaměstnanců. Lesní dělník loni průměrně bral 15.588 korun za měsíc, jeho plat tak byl meziročně o tři procenta vyšší. Pracovníci ve státních lesích pobírají dlouhodobě více peněz než zaměstnanci soukromých či obecních lesů, plyne ze statistiky.

Průměrná mzda v celé tuzemské ekonomice v loňském roce vzrostla meziročně o 463 korun na 23.951 Kč, byla tak vyšší o dvě procenta. Reálně po odečtení inflace se zvýšila o 0,5 procenta. Podle analytiků zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší, než je statistický průměr.


Zdroj: ČTK, 20. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:45