Agris.cz - agrární portál

Prlov na Vsetínsku ožije Ovčáckým dnem, má podpořit chov ovcí

20. 6. 2011 | ČTK

S různými plemeny ovcí, se spřádáním, tkaním i plstěním vlny či se zpracováním ovčího masa se budou moci seznámit návštěvníci Ovčáckého dne na Valašsku. Zábavná akce, jejímž hlavním cílem je podpořit chovatele ovcí i zpracovatele jehněčího masa a dalších ovčích produktů, se uskuteční 25. června v obci Prlov na Vsetínsku. ČTK to řekl předseda Agrární komory Zlínského kraje Josef Radílek.

"Stav ovcí na Vsetínsku za posledních 20 let klesl na zhruba polovinu. Zatímco na začátku 90. let minulého století jich farmáři chovali 12.000 až 13.000 kusů, letos to je asi 6000 kusů ovcí," poznamenal Radílek.

Za významný úbytek ovcí na Vsetínsku podle něj mohou zrušené velkochovy, transformace a především "cenová politika". Chov ovcí, stejně jako některých dalších hospodářských zvířat, se farmářům nevyplatí. "Je velký problém s odbytem. Vesměs se maso vyváží," doplnil Radílek.

Sobotní Ovčácký den návštěvníkům představí různá plemena ovcí i práci s ovčáckými psy. Zájemci si budou moci zasoutěžit v pojídání halušek, předení na kolovratu. Připravena bude soutěžní výstava výrobků z vlny. Chybět nebudou ochutnávky a prodej jehněčích specialit, řemeslný jarmark a ukázky výroby ovčáckých zvonců a fujar, řezbářství a hrnčířství. K tanci a poslechu zahrají folklorní skupiny.


Zdroj: ČTK, 20. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 16:34