Agris.cz - agrární portál

Olomoucké mlékárně Olma klesly tržby o deset procent na 2,79 mld.

20. 6. 2011 | ČTK

Olomoucké mlékárně Olma, která je předním tuzemským výrobcem mléčných výrobků, loni klesly tržby za prodej vlastních produktů a služeb o zhruba deset procent na 2,79 miliardy korun. Hospodaření firmy skončilo čistým ziskem 27,3 milionu Kč, v roce 2009 to bylo 15,7 milionu korun. ČTK informaci získala z výroční zprávy firmy zveřejněné v Obchodním rejstříku. Jediným vlastníkem olomoucké mlékárny je skupina Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše.

Loňský rok byl podle vedení Olmy charakteristický především dramatickým nárůstem ceny základní suroviny, kravského mléka, která na konci roku dosahovala osmi korun za litr. "Bohužel růst ceny vstupní suroviny nekorespondoval s cenami hotových mlékárenských výrobků na pultech. Dramatický tlak obchodních řetězců a velká zahraniční konkurence nám nedovolily upravit ceny našich produktů tak, jak bychom si přáli," napsalo vedení společnosti ve zprávě. K poklesu tržeb uvedlo, že jej způsobilo zejména snížení výroby trvanlivého mléka a másla.

Olma patří mezi významné tuzemské výrobce mlékárenských výrobků. Mezi hlavní odběratele firmy patří nadnárodní obchodní řetězce. Podíl prodejů přes ně loni činil asi 75 procent celkového obratu společnosti. Rozhodující součástí prodejního sortimentu Olmy u většiny významných odběratelů v Česku, Slovensku, Polsku a Maďarsku jsou čerstvé mléko, čerstvé smetany, kysané výrobky a jogurty. "V uvedených segmentech své velmi významné postavení společnost dále posilovala i v roce 2010 mimo jiné i prostřednictvím uvedení řady nových výrobků," uvedlo vedení mlékárny.

Olma loni zaměstnávala v průměru 427 lidí.


Zdroj: ČTK, 20. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:11