Agris.cz - agrární portál

Zelináři mohou o dotace kvůli EHEC žádat do 11.července

21. 6. 2011 | ČTK

Tuzemští pěstitelé zeleniny, kteří se budou chtít ucházet o odškodnění za ztráty spjaté se šířením nebezpečné bakterie EHEC mohou Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) žádat o kompenzaci do 11. července. Podpora může být požadovaná pouze na zeleninu, kterou stáhli z trhu nebo nesklidili do konce června, oznámil dnes fond v tiskové zprávě.

Evropská komise dnes s definitivní platností upřesnila výjimečné opatření, podle něhož Evropští producenti vybraných druhů zeleniny získají z rozpočtu EU 210 milionů eur (přes pět miliard korun). Finanční podpory dostanou pěstitelé okurek, rajčat, salátu, cuket a paprik, informoval SZIF.

"Aby na tuto výjimečnou kompenzaci dosáhli i čeští pěstitelé, připravil SZIF urychleně nutné administrativní kroky, které požaduje evropská legislativa," uvedl ředitel SZIF Oldřich Černoch. Dotace se budou týkat produktů, které byly staženy z trhu nebo nesklizeny v období od 26. května do 30. června. "V případě našich pěstitelů se pravděpodobně bude jednat zejména o producenty salátu vzhledem k tuzemským klimatickým podmínkám," dodal Černoch.

V Česku se opatření bude týkat zeleniny, která by sice byla normálně obchodovatelná, v současnosti se však v důsledku aféry prodává za výrazně nízkou cenu, což představuje obrovský finanční propad pro producenty.

Rozhodnutí Evropské komise podle dřívějších informací předpokládá, že by odškodnění mělo jít do výše maximálně 50 procent obvyklé výrobní ceny v červnu. Ale konečné číslo bude potvrzeno 22. července poté, co země nahlásí objemy, kterých by se to mělo týkat. Balíček počítá s tím, že sdružení či organizace producentů by mohly přistoupit ještě nad rámec této pomoci k dalším kompenzacím pro své členy. Podmínkou pro výplatu dotace má být, aby pěstitelé jasně doložily ztráty, které na produkci kvůli dopadům šíření střevní nákazy a zpráv o jejím možném zdroji měli.

Střevní epidemie šířená bakterií enterohemoragická E.coli (EHEC) si v Německu už vyžádala životy 39 lidí. Spolu s jedním dřívějším úmrtím ve Švédsku už tak má infekce na svědomí 40 mrtvých.

Za zdroj nákazy je považována jistá farma na pěstování klíčků a výhonků v Dolním Sasku, absolutní jistota však stále chybí. Ani sobotní poplach, že bakterie EHEC agresivního kmene O104:H4 byly zjištěny v jistém frankfurtském potoce na západě Německa, nedovedl zatím zdravotníky dál. Ukázalo se, že se do potoka dostaly přes čistírnu odpadních vod, kam přišly kanalizací ze záchodů používaných osobami nakaženými infekcí.

Problém byl s tím, že dlouho nebylo jasné, co bylo zdrojem šíření střevní nákazy. Objevily se mimo jiné zprávy, že za tím mohly být třeba španělské okurky, což se ale nakonec neprokázalo. Tyto informace však znamenaly obrovský pokles zájmů o dotčené produkty, které pak museli zemědělci likvidovat.


Zdroj: ČTK, 21. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 17:04