Agris.cz - agrární portál

Agrární dotace vzrostly loni o víc než 4 procenta na 43,6 mld. Kč

21. 6. 2011 | ČTK

Celkové dotace do tuzemského zemědělství a příbuzných oborů v loňském roce vzrostly o 4,2 procenta na 43,6 miliardy korun. Vyplývá to ze Zprávy o stavu zemědělství v roce 2010 sepsané ministerstvem zemědělství, kterou má ČTK k dispozici. Zatímco z rozpočtu Evropské unie směřovalo do agrárního sektoru meziročně více peněz, národní výdaje klesly.

Podpory samotným zemědělským či rybářským podnikům bez výdajů na takzvané obecné služby klesly o půl procenta na 34,3 miliardy Kč, vyplývá z dokumentu.

K růstu celkového objemu podpor přispělo zejména zvýšení výdajů ze zdrojů Evropské unie o 3,6 miliardy Kč na 28,8 miliardy Kč. Naopak z národních zdrojů směřovalo na agrární dotace 14,8 miliardy korun, což představovalo meziroční pokles o 1,8 miliardy Kč.

Téměř o 30 procent vzrostly národní výdaje na takzvané pozemkové úpravy. Ostatní národní dotace klesly. Snižovaly se zejména výdaje Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), které byly meziročně nižší téměř o pětinu. Čeští farmáři stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, pobírají na dotacích stále méně než zemědělci v původních členských státech unie.

Úroveň přímých plateb by se měla vyrovnat v roce 2014. Agrárníci však upozorňují na to, že staré členské země ve skutečnosti nemají zájem o jejich narovnání a pokusí se takzvané přechodné období prodloužit.

Dotace, zejména z evropských zdrojů, jsou v současnosti důležitým příjmem tuzemských zemědělců. České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do unie ziskové.


Zdroj: ČTK, 21. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 15:00