Agris.cz - agrární portál

Sněmovna schválila snazší domácí porážky skotu

22. 6. 2011 | ČTK

Chovatelé budou moci porážet ve svých chovech skot mladší dvou let i jelenovitou zvěř z faremního chovu. Umožnit jim to má novela veterinárního zákona, kterou dnes přijala Poslanecká sněmovna. Nyní ji posoudí Senát. Pokud ji schválí, dostane ji k podpisu prezident republiky.

Skot mladší dvou let i jelenovitá zvířata musí v současné době kvůli porážce putovat na jatka. Farmáři je mohli usmrcovat u sebe jen tehdy, pokud šlo o maso pro jejich domácí spotřebu.

Potravinářské komoře ani zpracovatelům masa se některá ustanovení novely nelíbí. Zpracovatelé se obávají, že maso z těchto porážek nebude sloužit jen pro vlastní spotřebu chovatele a posílí již existující nelegální obchod s masem. Podle odhadů Českého svazu zpracovatelů masa si chovatelé dnes ročně nechávají na jatkách porážet skot o celkové hmotnosti zhruba 3000 tun.

Chovatelé naproti tomu označují tvrzení zpracovatelů jako lobbistickou propagandou velkých zpracovatelských podniků poškozující zájmy farmářů.

Podle předlohy bude muset chovatel nahlásit každou domácí porážku těchto zvířat sedm dní předem krajské veterinární správě. Veterináři pak budou chovatele moci zkontrolovat, zda dodržuje požadavky zákona. Povolení pro domácí porážky se bude vydávat na tři roky a pokud chovatel bude porušovat zákon, přijde o něj.

Zákon rozšiřuje i okruh osob, které mohou označovat zvířata například čipem nebo cejchem. Dosud to mohl dělat pouze veterinář nebo veterinární technik. Nově to bude moci dělat každý, kdo absolvuje zvláštní vzdělání a získá osvědčení. Tato školení bude organizovat vysoká škola s veterinárním studijním programem.

Zákon dále upravuje podmínky, za jakých může farmář prodávat syrové mléko a smetanu prostřednictvím automatu.


Zdroj: ČTK, 22. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 16:51