Agris.cz - agrární portál

FAO snížila kvůli počasí odhad sklizně obilí pod úroveň spotřeby

22. 6. 2011 | ČTK

Světová produkce obilí bude letos proti dosavadním předpokladům nižší kvůli nepříznivému počasí, které zasáhlo úrodu v Evropě a USA. Produkce tak letos klesne pod úroveň spotřeby a ceny zůstanou vysoké a neustálené, uvedla dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Organizace snížila odhad světové obilné produkce v den, kdy se ministři zemědělství skupiny G20 sešli ve Francii, aby probrali možnosti, jak omezit hrozbu nedostatku potravin a zabránit jejich cenám v růstu.

FAO nyní předpovídá, že světová produkce obilí letos vystoupá na 2,302 miliardy tun, zatímco předchozí předpověď uváděla 2,315 miliardy tun. Předpověď své sklizně obilí snížily Spojené státy a v Evropské unii se očekává nízká produkce pšenice a ječmene.

Zato díky lepší sklizni bude moci sever Afriky omezit dovoz obilí. Libyi ale hrozí nedostatek potravin a bude potřebovat pomoc.

"S celkovou produkcí obilovin pod očekávanou spotřebou zůstanou světové ceny pravděpodobně vysoké, zejména na trzích s pšenicí a krmným obilím," uvádí organizace ve zprávě o vyhlídkách sklizně a situaci s potravinami. Zpráva připomíná, že zásoby zrna zůstávají nízké, zejména u kukuřice.

FAO předpokládá, že za sezónu 2011/12 klesnou světové zásoby obilí o 0,6 procenta proti jejímu začátku, a to na 486 milionů tun. Organizace tak snížila předchozí předpověď, v níž uváděla jako odhad zásob 494 milionů tun.

U světové spotřeby obilí se v sezóně 2011/12 zpomalí nárůst na 1,2 procenta, v předchozí sezóně vzrostla o dvě procenta. Zpomalení v růstu poptávky očekává FAO kvůli slabšímu růstu poptávky po biopalivech.

Odhad světové produkce pšenice snížila FAO na 671 milionů tun z předchozích 674 milionů. V případě Ruska, které loni postihlo sucho, ale FAO stále očekává silné oživení obilné produkce, napsala agentura Reuters.


Zdroj: ČTK, 22. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 11:37