Agris.cz - agrární portál

Hradecký kraj začal rybářům platit i za škody způsobené vydrou

23. 6. 2011 | ČTK

Královéhradecký kraj letos poprvé vyplatil rybářům peníze na náhradu škod způsobených zákonem chráněnou vydrou říční. Dosud kraj od roku 2002 rybářským podnikům proplácel jen škody způsobené chráněnými kormorány. Zatím z krajské pokladny za posledních deset rybáři dostali celkem téměř 4,4 milionu korun. ČTK to dnes řekl Jiří Hošna z tiskového oddělení kraje.

Škody způsobené kormorány jednoznačně převažují. Letos zatím rybáři dostali od kraje za škody po kormoránech zhruba 283.000 korun. Škody od vydry letos poprvé uplatnilo Rybářství Litomyšl, a to za téměř 17.000 korun. "Náhrady za letošní rok ještě mohou výrazně vzrůst. Loni kompenzace jen za kormorány činila téměř jeden milion korun," uvedl Hošna.

Kormoráni působí většinou největší škody na menších rybnících, například na Chlumecku a Novobydžovsku či v okolí Opočna. Náhrady tak dostávají na tamních rybnících hospodařící Rybářství Chlumec a rybářský závod Jan Kolowrat Krakovský.

Kormoránů v kraji neubývá. Rybáři sice mohou žádat o výjimky na plašení a odstřel, ale tato opatření jsou omezená. Například u většího rybníku lze odlovit maximálně 20 ptáků za rok. Kormoráni se do kraje stahují i z některých okolních států, kde jejich plošnou ochranu zrušili a kormoráni se tam smí ve stanovenou dobu lovit. Kormorán, který je velký zhruba jako husa, se dokáže potopit pro svůj úlovek až do deseti metrů pod vodu. Kvůli své potravní specializaci jej lidé odedávna pronásledovali a hubili. Teprve když začaly kormorány chránit zákony, jejich počty se výrazně zvýšily.


Zdroj: ČTK, 23. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 16:07