Agris.cz - agrární portál

Úsek lesního hospodářství MZe zatím povede první náměstek Boček

24. 6. 2011 | ČTK

Úsek lesního hospodářství na ministerstvu zemědělství (MZe) bude namísto v pondělí odvolaného náměstka Jiřího Nováka prozatím řídit první náměstek ministra Ivana Fuksy (ODS) Roman Boček (41). ČTK to dnes řekla mluvčí MZe Tereza Dvořáčková. Podle dřívějších informací serveru Euro.cz má na místo po Novákovi přijít jeho předchůdce Karel Trůbl, podle Fuksy je ale jen jedním z kandidátů.

Ministerstvo Novákovo odvolání blíže nevysvětlilo. Podle mluvčí Dvořáčkové personální změna souvisí s tím, že se ministerstvo chce do budoucna více než dosud zaměřit na ekologickou a sociální funkci lesů. Dvořáčková v pondělí uvedla, že Novákův nástupce bude znám v krátké době.

Novák působil ve funkci náměstka od počátku roku 2009, kdy si jej z postu generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR) přivedl tehdejší ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Údajně největší nynější kandidát na místo lesního náměstka Trůbl, kterého tehdy Novák vystřídal, odešel vést jihočeskou pobočku Lesů České republiky, kde působí dodnes. Za Trůblovým návratem na MZe má podle informací Euro.cz stát jihočeská ODS.

Během Novákova vedení lesnického úseku vznikla na MZe takzvaná Dřevěná kniha, tedy dlouhodobá koncepce hospodaření LČR. Na jejím základě mají být vypisovány dlouhodobé zakázky na práce ve státních lesích po roce 2012.

Právě nedostatečné zohlednění sociálních a ekologických otázek v této koncepci patří mezi nejčastější důvody kritiky dokumentu. Ta zaznívala hlavně ze strany ekologického Hnutí Duha a Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů (AČMD), ale také například od vládní strany Věci Veřejné (VV), která již od dubna požaduje v souvislosti s děním kolem LČR Fuksův odchod z postu ministra.


Zdroj: ČTK, 24. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 11:16