Agris.cz - agrární portál

V ČR roste počet koní. Jejich chov si získává stále větší oblibu.

24. 6. 2011 | ČTK

V Česku se zvyšuje počet koní. Jejich chov si mezi lidmi získává stále větší oblibu. Je pro ně volnočasovou aktivitou. Počet koní stoupá zejména díky dovozům ze zahraničí a registracím koní bez původu. Nyní je v zemi přes 42.000 koní s registrovaným původem. Na Národní výstavě hospodářských zvířat to ČTK řekl Leopold Jelínek z Asociace svazů chovatelů koní (ASCHT).

Po roce 1989 stavy koní v tuzemsku klesaly, pozitivní obrat nastal v roce 1996. Od tohoto roku se počet koní v ČR stále zvyšuje a jejich chov si získává stále větší oblibu zejména jako aktivita pro volný čas. "Černou tečkou v těchto jinak příznivých statistikách je fakt, že růst počtu koní u nás je způsoben převážně dovozem koní ze zahraničí a registrací koní bezpůvodových, kteří nebyli v centrální evidenci," uvedl Jelínek. Chov v tuzemsku je podle něj roztříštěn na jednotlivé soukromé subjekty s výjimkou chovu v Národním hřebčíně v Kladrubech. V oblasti šlechtění je v ČR nyní činných 12 uznaných chovatelských sdružení, která realizují své šlechtitelské programy.

Nejpočetnějšími plemeny jsou český teplokrevník, který tvoří asi 28 procent z celkové populace koní chovaných v zemi. Druhý nejrozšířenější je anglický plnokrevník. Velmi početná jsou tradiční chladnokrevná plemena českomoravský belgický kůň a kůň norický. Vysoký podíl, konkrétně 27 procent, však představují koně bez původu, většinou jde o meziplemenné křížence. Z hlediska zbarvení koní jsou nejpočetnější hnědáci (46 procent), ryzáci (28 procent) a bělouši (11 procent).

Koně se v Česku chovají podle Jelínka převážně ke sportovním a zájmových účelům. Nezanedbatelná část je ovšem stále využívána jako hospodářská zvířata, zejména při práci v lese, v chráněných oblastech a národních parcích. "Využití koní z hlediska ochrany přírody, rozvoje agroturistiky a údržby krajiny pastvou koní je dobrým předpokladem pro rozvoj tohoto odvětví v budoucnu," uvedl Jelínek.

Na národní výstavě v Brně bude do neděle k vidění zhruba 60 koní. "Je to pro nás příležitost prezentovat český chov koní, ukázat elitní koně při přehlídkách i v různých disciplínách. Návštěvníkům ukážeme dva opravdové skvosty, jeden z nich je arabský kůň, druhý kladrubský ryzák," dodal Jelínek.

Návštěvníci se podle něj mohou těšit například na předvedení koní v zápřeži v tandemu, za sebou a zapřažení do čtyřky. Zajímavá bude ukázka starých zemědělských strojů a náčiní využívaných při práci s koňmi, jako je koňská lišta, hrabačka, obraceč sena nebo žebřiňák.

ASCHK zastřešuje zájmy chovatelů koní nejrůznějších plemen v ČR i v zahraničí. Sdružuje nejen chovatele koní, ale i chovatelské svazy. Vybraným plemenům vede plemenné knihy, propaguje chov koní, provádí shromažďování a vyhodnocování chovatelských výsledků a poradenskou činnost.


Zdroj: ČTK, 24. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 11:02