Agris.cz - agrární portál

Chmelaři si oblíbili elektronická prohlášení producenta

27. 6. 2011 | Euro

Producenti chmele stále častěji nahrazují papírovou formu komunikace s úřady za elektronickou. Registr chmelnic loni využilo 70,3 procenta všech producentů chmele. Mezi 30 největšími producenty činí podíl až 83,3 procenta, uvedla to společnost CCV Informační systémy, která je technologickým dodavatelem speciálních registrů pro ministerstvo zemědělství. Registr chmelnic umožňuje producentovi chmele prohlížet a kontrolovat data, která o něm úřad vede.

„Jsem si vědom jednoznačných přínosů Registru chmelnic pro producenty chmele, ale zároveň i skutečnosti, že pro další zvýšení jeho využití chybí silnější osvěta,“ uvedl tajemník Svazu pěstitelů chmele ČR Michal Kovařík.

Chmelaři loni poslali přes 1200 elektronických podání prohlášení producenta, což v meziročním srovnání znamená více než dvojnásobný počet. Elektronickou cestou tak putovalo od producentů k úřadům 26 procent údajů z tuzemské produkce chmele. Pro letošní rok pak lze podle CCV Informační systémy očekávat další nárůst podílu elektronické komunikace.

Že mají chmelaři informační technologie stále více v oblibě, potvrzuje i nový systém certifikace chmele. Opírá se o nahrazení papírových označovacích štítků v plastovém pouzdře. Místo nich přicházejí samolepící štítky s čárovým kódem, které obsahují veškeré údaje potřebné pro certifikaci. Čárový kód umožňuje rychle vstoupit do informačního systému certifikace a dále pracovat s údaji elektronicky.


Zdroj: Euro, 27. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:12