Agris.cz - agrární portál

Narkomani na Moravě berou útokem maková pole

28. 6. 2011 | Týden

Na jihu Moravy přibývá drogově závislých, kteří se vydávají na pole s mákem, aby na nich mohli konzumovat surové opium. Neuvědomují si přitom, že tato látka má až stonásobně vyšší účinek než například marihuana, řekl v pondělí Jiří Valnoha ze sdružení Podané ruce, které se snaží pomáhat narkomanům s léčbou jejich drogové závislosti.

"Vlivem zájmu o surové opium sledujeme, že letos zemědělci vysadili méně máku a svá pole umisťují do odlehlejších oblastí, aby nebyla tak na očích," uvedl. Narkomani opium z makovic kouří nebo si jej aplikují stříkačkami nitrožilně.

Polí s mákem podle Valnohy ubývá, protože zemědělci nejsou schopni úrodu uhlídat před nezvanými hosty, a navíc se s nimi mohou dostávat i do konfliktů.

Valnoha upozornil na to, že Česko je jednou z mála zemí v Evropě, které pěstování máku, z něhož lze vyrobit tvrdé drogy jako heroin a morfium, neomezují. V zahraničí mohou mák pěstovat jen zemědělci se speciální licencí, a to pokud prokážou, že jejich pole jsou střežena.

"Důrazně chceme veřejnost před experimenty s opiem varovat. Mohou být velmi nebezpečné," uvedl Valnoha. Na jihu Moravy je i přes tento trend nejužívanější tvrdou drogou pervitin.

V Brně se o prvenství dělí pervitin s heroinem. V Brně přitom sdružení Podané ruce eviduje přibližně 2000 narkomanů. Na Blanensku, Vyškovsku a Znojemsku asi po stovce.

Autor: ČT


Zdroj: Týden, 28. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:01