Agris.cz - agrární portál

Nový šéf FAO: Vysoké ceny potravin přetrvají více let

28. 6. 2011 | ČTK

Vysoké světové ceny potravin přetrvají kvůli situaci na finančních trzích více let a budou způsobovat problémy chudým zemím závislým na jejich dovozu. Uvedl to dnes nový generální ředitel Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), Brazilec José Graziano da Silva.

"Vysoké ceny nezůstanou jen pár let. Není to dočasná nerovnováha," řekl na týdenní konferenci FAO v Římě. "Souvisí to s finančními trhy, a dokud nedosáhneme stabilnější finanční situace ve světě, bude se to odrážet v cenách komodit," dodal. Podle něj však může být vysoké kolísání cen horší než trvale vysoké ceny, protože vytváří nejistotu pro farmáře i spotřebitele.

Nejhůře budou zasaženy chudé země, které musí potraviny dovážet, a FAO by jim měla více pomáhat, řekl nový šéf agentury. "V příštích letech to bude velmi důležitá oblast, kde by FAO mohla hrát významnou roli," uvedl Graziano da Silva. Jedním z úkolů FAO je bojovat s hladem ve světě. Změna ve vedení organizace přichází v době, kdy se ceny potravin nacházejí v blízkosti rekordních maxim.

Graziano byl dosud ve FAO vedoucím pro oblast Latinské Ameriky a Karibiku. V čele FAO nahradil Senegalce Jacquese Dioufa, který byl šéfem organizace 18 let.

Světové ceny potravin se v únoru podle indexu FAO vyšplhaly na nové rekordní maximum. Od té doby sice mírně klesly, odborníci však upozorňují, že pro řadu chudých komunit stále zůstávají příliš vysoké.


Zdroj: ČTK, 28. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 13:20