Agris.cz - agrární portál

Patria Kobylí očekává podprůměrnou sklizeň meruněk

29. 6. 2011 | ČTK

Největší domácí pěstitel meruněk, Patria Kobylí z Břeclavska, letos očekává podprůměrnou sklizeň. Situace je ale lepší než loni, kdy nebyly meruňky skoro žádné. ČTK to dnes řekl předseda představenstva společnosti Josef Čačík. Firma už začala meruňky sklízet. Sklizeň potrvá do začátku srpna.

Čačík dnes uvedl, že celková úroda je podprůměrná hlavně vlivem dešťů, krupobití a mrazíků. Odhadl, že firma letos vyprodukuje zhruba 30 procent obvyklé úrody. "Je to lepší než loni, kdy nebylo prakticky nic. Přesto je to pro nás nedostatečné," uvedl Čačík.

Loňskou katastrofální neúrodu musela firma řešit propuštěním všech 20 zaměstnanců na dobu čtyř měsíců. Později je přijala zpátky. Výpadek tržeb Čačík odhadl na zhruba 20 milionů korun. Přesto hospodaření společnosti skončilo ve výsledku nulou. "Máme více činností. Standardní zemědělskou výrobu, krmiva, víno a další," uvedl Čačík.

Patria Kobylí hospodaří na zhruba 150 hektarech. Kromě meruněk pěstuje broskve, višně a švestky. Celkovou úrodu těchto plodin Čačík dnes hodnotil jako podprůměrnou. "Všechny odrůdy budou tak pod padesát procent obvyklé sklizně," uvedl. Dopad to podle něj bude mít i na brigádníky a sezonní pracovníky. Firma jich využije jen minimum. Na úrodu mají dopad lokální vlivy, například mrazíky. "Například v Bílovicích bylo příznivější počasí. Rozhodují lokální vlivy a výskyt větru," uvedl Čačík.

Podle odhadů zemědělců bude letošní úroda meruněk na jihu Moravy lepší než loni. "Letošní úroda meruněk bude zřejmě celkem slušná. Nebude sice nadprůměrná, ale rozhodně lepší než loni, kdy nebylo skoro nic," uvedla už dříve Jiřina Homolová z Ovocnářské unie Moravy a Slezska (OUMS). Podle ní jarní mrazy, které zejména v Čechách způsobily počátkem května obrovské škody, Moravu zasáhly jen v některých, níže položených oblastech.


Zdroj: ČTK, 29. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 12:12