Agris.cz - agrární portál

V čele Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství stane Brazilec

29. 6. 2011 | MZe ČR

Těsným počtem hlasů zvítězil v tajné volbě Brazilec José Graziano da Silva, v nadcházejících letech tak povede Organizaci spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Jeho jediným vážným protikandidátem byl bývalý dlouholetý ministr zahraničních věcí Španělska, Miguel Ángel Morationos Cuyaubé. O volbě nového generálního ředitele rozhodlo 37. zasedání Konference FAO ve dnech 25. 6. - 2. 7. 2011, kterého se v Římě účastní ministři zemědělství z více než 190 členských zemí organizace. Evropské regionální skupině při FAO bude v druhém pololetí 2011 předsedat Česká republika, zaměřit se chce právě na urychlené dokončení reformy organizace.

Delegaci ČR na jednání vede ministr zemědělství Ivan Fuksa, který využil přítomnosti svých resortních protějšků i k řadě bilaterálních jednání. „V Římě jsem například diskutoval s ministrem zemědělství Namibie o možné české pomoci při rozvoji agrárního sektoru jejich země, zatímco při jednání s italským ministrem jsem se soustředil na trvalé úsilí České republiky o prosazení spravedlivých podmínek českých farmářů v EU. Se slovenským ministrem jsme probrali spolupráci při prosazování společných zájmu v zemědělské politice,“ uvedl ministr Ivan Fuksa.

ČR je pro země střední a východní Evropy vzorem úspěšného partnera ve FAO, který se kontinuálně spolupodílí na řešení globálního problému hladu a chudoby. promítlo se to i do rozhodnutí pověřit ČR od 1. 7. do 31. 12. 2011 předsednictvím Evropské regionální skupiny formované při FAO. Úlohou Česka tak bude ve spolupráci s ostatními regiony světa usilovat o urychlené dokončení nastolené reformy organizace. Ta má FAO přinést výrazné snížení provozních nákladů, transparentnost a vyšší míru úspěšnosti nejen při zvyšování potravinového zabezpečení rozvojových zemí, ale také napomoci vytvoření stabilnějšího prostředí na komoditních trzích, a to zejména s ohledem na aktuální trend růstu a nestálosti cen potravin, kterým bude svět v nejbližší budoucnosti s velkou pravděpodobností vystaven.

Graziano da Silva doposud zastával funkci regionálního představitele FAO pro Latinskou Ameriku a Karibik. S činností organizace se tak mohl v posledních letech detailně seznámit a očekává se, že tuto znalost využije při tolik potřebné reformě FAO. Ve funkci šéfa nahradí Graziano počátkem příštího roku Senegalce Jacquesa Dioufa, který vedl FAO posledních téměř dvacet let.

Tereza M. Dvořáčková

tisková mluvčí MZe


Zdroj: MZe ČR, 29. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 19:10