Agris.cz - agrární portál

První lednický farmářský biotrh se uskuteční v první den prázdnin

30. 6. 2011 | pro-bio.cz

Lednice (28. června 2011) - Historicky první farmářský biotrh připravil PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců ve spolupráci s nadačním fondem Ledňáček, sídlícím přímo v Lednici. V pátek 1. července od 8 hodin budou na parkovišti před hotelem „My hotel“ k dostání produkty českých, slovenských a polských ekologicky hospodařících zemědělců. Začátek prvního prázdninového dne lze tedy příjemně strávit v Lednici nákupem bioproduktů. V nabídce budou například třešně, zelenina, sýry, tvaroh, máslo, jogurty nebo masné výrobky (klobásy, salámy, šunka) či vejce.

„Velmi oblíbený je například biouherák nebo kančí biolovečák z farmy Sasov, který letos získal ocenění biopotravina roku. Hned několik producentů nabídne mléčné výrobky. Vynikající zeleninou se bude prezentovat ekofarma Lukov. Zákazníci budou moci také porovnat kvalitu biopotravin našich kolegů ze zahraničí. Vybrané výrobky nabídnou ekologické organizace z Polska a Slovenska,“ zve na zcela první lednický farmářský biotrh hlavní koordinátor Bioakademie 2011 Milan Kouřil z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Farmářský biotrh se koná v poslední den konání jedenáctého ročníku letní konference ekologického zemědělství Bioakademie 2011.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Další informace poskytne Milan Kouřil, manažer projektu OPLZZ, hlavní koordinátor Bioakademie, (tel.: 724 395 536, milan.kouril@pro-bio.cz), nebo Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, pro-bio@pro-bio.cz).

Poznámky:

Na farmářském biotrhu budou k dispozici biopotraviny těchto producentů

Biofarma Sasov, Josef Sklenář, Sasov 2, 586 01 Jihlava (www.biofarma.cz): ekologické hospodářství 500 ha v okrajové části Jihlavy. Chov masného skotu (Charolais), prasat (rodinný chov, zapouštění kojících prasnic), ovcí, koz, koní a drůbeže. Pěstování obilovin, luskovin, brambor, energetických plodin. Vlastní faremní biojatka. Prodej masa, masných výrobků (biouherák, kančí biolovečák a biošunka), brambor, bramborových výrobků (biotolárky, biohranolky) ze dvora nebo ve speciálních obchodech. Farma nabízí výuku jízdy na koni, vyjížďky, hippoterapii.

Ekofarma Bílý mrak, Ing. Radek Sus, Šachov 13, 517 21 (www.bilymrak.cz): ekologické hospodářství s 15 ha luk, 7 ha orné půdy a 20 ha sadů (jabloně, třešně, višně, slivoně, ořešáky, hrušně, meruňky). Chov ovcí. Výroba moštu. Prodej ze dvora. Na farmě pečují o staré krajové odrůdy ovocných dřevin a budují vodní tůně.

Polabské mlékárny a.s., Dr. Kryšpína 510, 290 16 Poděbrady (www.polabske.cz): zpracovatel mléka, výroba mléčných výrobků (zejména tvarohů a dezertů), velkoobchodní prodejna. V rámci bioprogramu výroba a distribuce kravského biosýru eidamského typu Mandava, čistého a ochuceného kravského tvarohu.

Ekofarma Dvůr Ratibořice, Ing. Pavel Dobrovolný, Ratibořice 1, 675 51 Jaroměřice nad Rokytnou (www.kozimleko.cz): soukromá rodinná farma s výměrou 161 ha zaměřena na chov ovcí a koz. Kozí mléko je zpracováváno na sýry, tvarohy, pomazánky a koktejly. Soubor výrobků z kozího mléka byl v roce 2003 ohodnocen jako "Česká biopotravina roku". Zájemci mohou farmu navštívit každou sobotu od 15 do 17 hod. Produkty si lze objednat e-mailem a lze si je koupit i přímo na farmě.

Ekofarma Lukov, Josef Košař, Ulička 9, 763 17 Lukov: rodinné zahradnictví zaměřené na pěstování širokého sortimentu zeleniny a bylin. Sezonní prodej (duben - listopad) ve Zlíně na tržišti Pod kaštany. Prodej z domu po předchozí telefonické domluvě. Všechna naše zelenina je pěstována na venkovních záhonech bez použití jakýchkoliv (i povolených) ochranných prostředků. Doplňkový chov hnědých koz.

Monika Menčíková, Šonov u Broumova 163, 549 71: soukromá farma, celkem 145 ha, chov masného skotu - highland, ovcí, zpracování mléka - výroba ovčích sýrů, prodej jehňat. Možnost prodeje ze dvora. V roce 2005 byl jejich sýr oceněn titulem Sýr roku v kategorii ovčích a kozích sýrů. Produkty z farmy je možné najít na farmářských trzích v Hradci Králové a v Praze. Sýr si můžete koupit také přímo na farmě nebo u některých internetových prodejců.

Farma Filoun, Martin Šourek, Plavy 133, 468 46 Plavy (www.farmafiloun.cz): soukromé hospodářství na celkové výměře 83 ha, chov mléčného skotu (Holštýn), výroba tvrdých a měkkých sýrů, tvarohu, másla a podmáslí, pěstování obilovin a brambor, penzion. Filounské máslo bylo v rámci soutěže Česká biopotravina roku 2003 oceněno čestným uznáním odborné poroty, pan Šourek je navíc držitelem ocenění "Bartákův hrnec" pro nejlepšího ekofarmáře roku 2002.

Farma Amalthea, Ing. Ivan Hrbek, Hvozd 59, 798 55 Hvozd u Prostějova (www.farmahvozd.webpark.cz): rodinná farma se zaměřuje na chov masných ovcí plemene Charollais (prodej jatečních jehňat), chov masného skotu Highland, chov krav Jerseyského a červenostrakatého plemene pro tržní produkci mléka, chov burského plemen koz a v neposlední řadě na prodej kozího a kravského mléka a mléčných výrobků.

Pavel Kýr, Heroltice 8, 789 91 Štíty: soukromá farma o výměře 86 ha. Chov skotu bez tržní produkce mléka a chov drůbeže - distribuce biovajec. Pan Kýr získal čestné uznání olomouckého kraje za rozšíření ekologických chovů nosnic v České republice a zpřístupnění bio vajec spotřebitelům a zpracovatelům, především pekařům, cukrářům a kuchařům. Vejce z této farmy jsou dodávána například do biopekárny Zemanka.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců má v současné době 656 členů. Sdružuje 581 farmářů, 75 bioprodejen a 275 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu sídlí v Šumperku.

Bioakademie 2011 (www.pro-bio.cz/bioak) probíhá od 29. června do 1. července v prostorách Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici. 11. ročník Bioakademie se zaměří na regionální biopotraviny, regionální rozvoj a boj proti účinkům klimatické změny. Každoroční letní konference ekologického zemědělství se tradičně zúčastní ekologičtí zemědělci, zpracovatelé a prodejci biopotravin, zástupci státní správy a samosprávy, neziskových organizací a další.


Zdroj: pro-bio.cz, 30. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 12:28