Agris.cz - agrární portál

Farmáři na Plzeňsku nakupují více zemědělských strojů než loni

30. 6. 2011 | ČTK

Oživení prodeje zemědělské techniky oproti loňsku hlásili dnes téměř všichni prodejci strojů na největší regionální zemědělské výstavě v Plzeňském kraji na Hadačce u Kralovic. Důvodem jsou hlavně výrazně vyšší výkupní ceny, které farmáři dostávali za plodiny z loňské sklizně oproti zpeněžení produkce z roku 2009. Někteří z nich ale ještě čekají, jak dopadne letošní sklizeň. Zájem diváků i firem je rok od roku vyšší, letos přijelo 120 firem a návštěvnost bude určitě vyšší než loňských 5000 lidí, řekl ČTK Jaroslav Bulín z Kralovické zemědělské, která akci zaměřenou na techniku a rostlinnou i živočišnou výrobu pořádala už podeváté.

"Prodej se jednoznačně oživil. Letos jsme prodali už 15 velkých strojů, zejména kombajnů, velkým i malým zemědělcům a řezaček výhradně firmám," řekl Vojtěch Čechura, ředitel a.s. Klas - Bohemia ze Zruče u Plzně. Ceny strojů hospodářská krize neovlivnila. Podle Čechury je větší zájem o pronájmy sklizňových strojů i traktorů. "Po jednom až třech letech farmář techniku odkoupí a náklady na pronájem se mu odečtou od ceny," dodal. Podle Libora Nezbedy z firmy N&N Košátky, jednoho z největších prodejců traktorů, se prodej více rozběhne po žních.

Také Petr Maroušek z firmy Agrio, která prodává techniku na postřiky, odhadl meziroční růst prodeje na 15 procent. "Tlak chorob a škůdců stoupá, zákazníci stříkají plodiny více než před pěti lety," dodal. Podle Jana Kolomazníka z klatovské firmy Arbo nakupují letos zemědělci o čtvrtinu více menších strojů - traktorů, rozmetadel hnojiv a pícninářských strojů. "Po krizi je to ale stále opatrnější, i když peníze často mají. Rozhodne letošní sklizeň," dodal. Navíc není prý stále jasné, co bude s národními dotacemi zemědělců, které jsou ohrožené.

"Sice se zvedly ceny komodit, ale klesají národní dotace a zdražují se úměrně k růstu výkupních cen osiva, hnojiva, chemické přípravky, náhradní díly a očekávám to i u strojů," uvedl obchodní šéf plzeňského Agrowestu Miroslav Bruml. Meziroční nárůst prodeje techniky, zejména přívěsů, návěsů i traktorů, odhadl na deset procent.

Letošní výnosy nechtěli farmáři moc odhadovat. Uvedli jen, že řepka na tom určitě nebude tak dobře jako loni a také výtěžek z hektaru obilí bude nižší. "Úroda bude spíše průměrná, nic zvláštního," uvedl Václav Valenta, jednatel blovické firmy Via - Avena s 2000 hektary pozemků a 1000 kusy skotu. Nejprve byla tuhá zima s lokálními holomrazy, poté velké dubnové sucho, počátkem května se vrátily mrazíky a v červnu krupobití. "Loňské ceny se opakovat nebudou," dodal.

"Minimálně v rostlinné výrobě se zdá, že se loňské výsledky projevují pozitivně ještě letos. Díky tomu je větší zájem o stroje. U živočišné výroby zatím cena za komodity není tak zajímavá, ta pořád trochu skomírá. Doufám ale, že to půjde ruku v ruce a také se pozvedne," řekl místopředseda sněmovního zemědělského výboru Jiří Papež (ODS). Řada farmářů uvedla, že loňské zisky z rostlinné výroby "jen" kompenzovaly ztrátu z produkce prasat, drůbeže a vajec.


Zdroj: ČTK, 30. 6. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 23:43