Agris.cz - agrární portál

IGC: Světová produkce kukuřice letos dosáhne nového rekordu

1. 7. 2011 | ČTK

Světová produkce kukuřice v letošním roce vzroste o pět procent a dosáhne rekordní úrovně 858 milionů tun. Předpověděla to dnes odvětvová výzkumná agentura Mezinárodní rada pro obilí (IGC). Rada rovněž mírně zvýšila odhad světové úrody pšenice.

Nárůst odhadu u kukuřice z předešlé prognózy 843 milionů tun agentura odůvodnila zahrnutím oficiálních údajů o čínské úrodě v loňském roce, revize odhadů oseté plochy ve Spojených státech a zlepšenými podmínkami v černomořské oblasti. Ministerstvo zemědělství USA dnes zvýšilo odhad plochy oseté kukuřicí, z něhož pro letošní rok plyne rekordní úroda.

U pšenice posílila IGC odhad pro tento rok na 666 milionů tun z předešlého výhledu 663 milionů tun. Loni světová produkce pšenice dosáhla 650 milionů tun.

IGC letos předpokládá výrazné oživení vývozu obilí z Ruska a Ukrajiny, odkud loni kvůli nepříznivému počasí vývoz prudce klesl. Nyní očekává zvýšení exportu na 11,6 milionu tun z loňských 4,2 milionu, zůstane však asi polovinu pod 22 miliony tun z roku 2009/10.

Vývoz obilnin z Evropské unie však podle IGC klesne proti loňsku až o třetinu. Sklizeň sice zůstane na předešlé úrovni, zásoby z minulého roku však jsou nízké.

Nečekaně pozitivní americké odhady pro kukuřici dnes vedly k výraznému propadu cen obilí na trzích. Na chicagské burze CBOT kukuřice spadla o denní desetiprocentní limit a ceny pšenice v Evropě klesly o sedm procent na nejnižší úroveň od loňského října.


Zdroj: ČTK, 1. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 02:26