Agris.cz - agrární portál

Bag in box není krabičák

4. 7. 2011 | Euro

Moravští vinaři se snaží mezi zákazníky zbořit mýtus o nekvalitním vínu ve speciálním balení bag in box. V Česku totiž podle nich přetrvává předsudek, že se jedná o krabicové víno nevalné chuti. Kvalita vín v krabicích s vakuovaným sáčkem a kohoutkem je ale podle nich srovnatelná s vínem, které je stočeno v tradičních sedmičkách. Díky vakuovanému prostoru s kohoutkem se dovnitř nedostane vzduch a nemůže dojít k oxidaci a znehodnocení vína. Ve světě se toto balení používá už 20 let.

Bag in box balení vzniklo kvůli poptávce v gastronomii. „Velké balení je výhodnější, vyniká zejména praktičností při obsluze a také tím, že po otevření vydrží v chladu až šest týdnů. Víno je plněno bez přístupu vzduchu do vaků a také bez přístupu vzduchu je jednoduchým ventilem odpouštěno,“ popsal výhody generální ředitel Vinia Velké Pavlovice Karel Lyčka. Doplnil, že díky rostoucímu zájmu bude vinařství stáčet více odrůd, například oblíbený Cabernet Moravia a Rulandské šedé.


Zdroj: Euro, 4. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 22:39