Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 1.7. - 3.7. 2011

4. 7. 2011 | Agris

SZPI nařídila stažení hořkých piniových oříšků

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila stáhnout z oběhu několik šarží výrobků, které obsahovaly piniové oříšky. Podle zjištění inspektorů způsobovaly při konzumaci tzv. „pine mouth syndrome“, tedy stav nepříjemných chuťových vjemů, které mohou přetrvávat i několik dnů až týdnů po konzumaci. Nevyhovující jádra borovice pínie původem z Číny byly v ČR baleny a distribuovány společnostmi POEX Velké Meziříčí a.s. a VEGA PROVITA, s.r.o.

Neznámá látka způsobila uhynutí několika set pstruhů na Svitavsku

Několik set pstruhů za zhruba 70.000 korun uhynulo ve čtvrtek v soukromém rybníku u Svojanova na Svitavsku. Vodu znečistila neznámá látka. Hasiči museli přeživší ryby vylovit a "vyprat" je v kádích, aby mohly opět dýchat, informovala ČTK mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Policie případ vyšetřuje jako možný přečin poškození cizí věci.

IGC: Světová produkce kukuřice letos dosáhne nového rekordu

Světová produkce kukuřice v letošním roce vzroste o pět procent a dosáhne rekordní úrovně 858 milionů tun. Předpověděla to dnes odvětvová výzkumná agentura Mezinárodní rada pro obilí (IGC). Rada rovněž mírně zvýšila odhad světové úrody pšenice. Nárůst odhadu u kukuřice z předešlé prognózy 843 milionů tun agentura odůvodnila zahrnutím oficiálních údajů o čínské úrodě v loňském roce, revize odhadů oseté plochy ve Spojených státech a zlepšenými podmínkami v černomořské oblasti. Ministerstvo zemědělství USA dnes zvýšilo odhad plochy oseté kukuřicí, z něhož pro letošní rok plyne rekordní úroda.

Pytlákům se riskovat vyplatí, pomůže až novela

Jako na smilování čekají myslivci a správci lesních revírů na Slovácku na připravovanou novelu trestního zákoníku, která by měla více postihovat pytláctví. Podle současné normy, která platí od 1. ledna loňského roku, je pytláctví trestným činem pouze tehdy, prokáže-li se, že pytlák způsobil škodu větší než pět tisíc korun. Jinak jde pouze o přestupek. A toho pytláci zneužívají.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 4. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 12:50