Agris.cz - agrární portál

Znojemské vinařství Líbal bodovalo v USA

5. 7. 2011 | Denik.cz

Sedmdesát devět medailí přivezli čeští a moravští vinaři ze světové soutěže v San Franciscu. Mezi Sauvignony vyhrál vzorek VOC Vinařství Líbal z Horních Dunajovic.

Velkou zlatou medaili a titul nejlepší Sauvignon získalo na nejuznávanější mezinárodní výstavě vín v USA Vinařství Líbal z Horních Dunajovic. Kromě hlavního ocenění za Sauvignon blanc VOC si odnesl stříbrnou medaili za Veltlínské zelené, slámové víno a bronzovou za Tramín červený, výběr z hroznů. Oceněný Sauvignon je navíc vůbec prvním VOC, které se takto významně prosadilo na mezinárodní soutěži. Stalo se tak na International Wine Competition pořádané v San Franciscu.

„Náš vítězný Sauvignon je výrazné aromatické víno, které má na ročník 2010 velmi pěkně vyvážené cukry a kyseliny. Je to typické víno pro VOC Znojmo a jeho úspěch v mezinárodním srovnání jen potvrzuje, že jsme se vydali správnou cestou,“ poznamenal k udělení prestižního titulu vinař Marek Líbal. Dodal, že tak velký úspěch nečekal. „Dosud z českých a moravských vinařů na tak prestižní soutěži nikdo nevyhrál,“ uvedl vinař.

V silné mezinárodní konkurenci dvě stě čtyřiceti Sauvignonů je mimořádným vyznamenáním nejen pro Vinařství Líbal z Horních Dunajovic, ale také pro

všechny vynikající moravské a české Sauvignony a jejich výrobce.

„V San Franciscu se našim vinařům dařilo už loni, ale zisk titulu nejlepšího vína ve své odrůdě je spolu s dalšími cennými medailemi úspěch opravdu nevídaný,“ komentoval jedinečný významný úspěch našich vinařů ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Bodoval i Znovín

Dvěma stříbrnými a jednou bronzovou medailí se v silné konkurenci může pyšnit i vinařství Znovín Znojmo. Moravští a čeští vinaři získali v San Franciscu ještě pět zlatých, čtyřiadvacet stříbrných a padesát bronzových medailí.

„Umístění Sauvignonu VOC je pro apelační systém obrovský úspěch. To dokazuje, že jdeme správným směrem. Nově letos budeme vína propagovat na znojemském vinobraní a jsme i partnery Zámecké vinařské romance v Jevišovicích,“ zhodnotil předseda sdružení VOC František Koudela.

Certifikát VOC získali znojemští vinaři jako vůbec první v zemi. Jen láhve s odrůdami Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené se mohou pyšnit tímto označením. Získání certifikátu VOC nebude pro konkrétní vinaře jednoduché. Vína budou muset mít úředně zkontrolovaná Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, hrozny musí posbírat ručně, víno šetrně vyrobit a nakonec dát k posouzení schvalovací komisi VOC Znojmo. V zahraničí už nejrůznější apelační systémy, jako DOC v Itálii či AOC ve Francii, existují desítky let.

Označení VOC mají v republice ještě další dvě oblasti. Původ a nejvyšší kvalitu nově garantuje značka VOC Mikulov. Do systému VOC Mikulov je zařazeno sedm odrůd vinné révy – Ryzlink rýnský a vlašský, Rulandské bílé, šedé a modré, Pálava a Svatovavřinecké. Každá z nich musí splňovat předepsanou barvu, vůni a chuť.


Zdroj: Denik.cz, 5. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 15:45